Katedrálny organový festival Bratislava otvorí nemecký virtuóz J. Skudlik

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 12:35 • 2 min
Katedrálny organový festival Bratislava otvorí nemecký virtuóz J. Skudlik

BRATISLAVA - Osem koncertov, sólových recitálov aj koncertov, kde organ zaznie v kombinácii s iným nástrojom, ponúkne Katedrálny organový festival. Deviaty ročník podujatia sa uskutoční každý štvrtok od 26. júla do 6. septembra v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Súčasťou festivalu je aj tzv. koncert v arcidiecéze, ktorý sa tento rok bude konať v Lamači, kde sa predstaví Talian Silvio Celeghin (2. 9.). Špecialitou jeho programu budú vlastné organové transkripcie Verdiho a Rossiniho," TASR za organizátorov informoval Stanislav Šurin.

Festival otvorí nemecký organový virtuóz Johannes Skudlik (26. 7.) veľkými organovými opusmi J. S. Bacha, Liszta a symfonickej organovej hudby francúzskej proveniencie. Sólové organové recitály zahrajú v bratislavskej katedrále taliansky virtuóz Donato Cuzzato (30. 8.) a profesor Petrohradského konzervatória a najznámejší ruský organista Daniel Zaretzky (6. 9.).

 

"Festivalu budú dominovať tzv. koncerty Organ Plus. Klasický repertoár aj chorvátska hudba zaznejú v podaní popredných chorvátskych umelcov - huslistu Gorana Končara a Edmunda Andlera-Boriča (2. 8.)," dodal s tým, že obľúbený zvuk panovej flauty s katedrálnym organom predstavia Stanislav Šurin a nemecký pan-flautista Helmut Hauskeller (9. 8.). Jób pre organ a recitátora - jeden z najvýznamnejších organových opusov 20. storočia si budú môcť poslucháči vypočuť v podaní na Slovensku žijúceho amerického virtuóza Davida di Fiore. Biblické texty prednesie herec Kamil Mikulčík (16. 8.).

 

Svetoznáme Biblické písně Antonína Dvořáka zaspieva slovenský basista Jaroslav Pehal s organovým sprievodom Mária Sedlára (23. 8.). Na koncerte zaznejú aj sólové organové opusy slovenských skladateľov. "Obaja umelci žijú a profesionálne pôsobia mimo Slovenska," uzavrel Šurin.

 

Katedrálny organový festival Bratislava organizuje občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza. Festival je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava. Deviaty ročník podujatia je súčasťou osláv 10. výročia zriadenia Bratislavskej arcidiecézy. Koná sa pod záštitou Mons. Stanislava Zvolenského, arcibiskupa-metropolitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies