Katedrála Notre-Dame je zabezpečená. Na rad prichádzajú reštaurátori

NETKY.SK • 18 September 2021, 17:45 • 2 min
Katedrála Notre-Dame je zabezpečená. Na rad prichádzajú reštaurátori

PARÍŽ - Chrám v srdci Paríža pohltil v apríli 2019 požiar, ktorému sa však nepodarilo zničiť celú budovu. Jej opravy naďalej pokračujú. Kompletnú bohoslužbu tam chcú odslúžiť 16. apríla 2024.

slovakia

left justify in out

Francúzska katedrála Notre-Dame je konečne pripravená na to, aby podstúpila reštaurátorské práce - viac než dva roky po ničivom požiari, ktorý poškodil túto ikonickú parížsku stavbu. Príslušné úrady to oznámili v sobotu s tým, že stále počítajú s jej opätovným otvorením v roku 2024.

 

img

 

Veľkolepý stredoveký chrám síce prežil 15. apríla 2019 ohnivé inferno, plamene však zničili drevenú štíhlu vežu a väčšinu strechy. Úsilie sa doteraz zameriavalo na to, aby bola katedrála bezpečná, než sa začne jej samotná obnova. Zahŕňalo to i namáhavú úlohu odstrániť 40 000 kusov lešenia, ktoré požiar poškodil. 

 

Finálna fáza zabezpečenia budovy zahŕňala vystuženie požiarom poškodených klenieb drevenými oblúkmi, dopĺňa tlačová agentúra Reuters. "Katedrála stojí pevne na svojich stĺpoch, jej steny sú pevné, všetko drží pohromade," uviedol podľa tlačovej agentúry AFP Jean-Louis Georgelin, vedúci verejného úradu povereného opätovným obnovením chrámu. "Sme rozhodnutí vyhrať túto bitku do roku 2024 a katedrálu znova sprístupniť pre návštevníkov". 

 

Prečítajte si tiežZačal sa súd so strojcami teroristických útokov v Paríži. Vybudovali špeciálnu sieň!

 

Cieľom je odslúžiť v katedrále prvú kompletnú bohoslužbu 16. apríla 2024, teda 5 rokov a 1 deň po požiari. Plánu sa držia napriek oneskoreniu, ktoré spôsobila pandémia a znečisteniu olovom, ktoré požiar rozšíril do okolia chrámu. 

 

Sľub prezidenta 

 

Úrady teraz vypíšu súťaž na výber firiem, ktoré vykonajú reštaurátorské práce. Ešte počas septembra dôkladne očistia vnútorné steny a dlážky katedrály. Jej slávny Veľký organ už revitalizujú – 8 000 píšťal demontovali a rozoslali na obnovu staviteľom organov po celom Francúzsku. Predpokladá sa, že chrámový organ opätovne zostavia v októbri 2023.

 

img

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron krátko po požiari prisľúbil, že katedrálu Notre-Dame, ktorej začiatky siahajú do 12. storočia, opravia do roku 2024, keď bude francúzske hlavné mesto Paríž dejiskom letných olympijských hier.

 

Katedrálu obnovia do jej pôvodnej podoby, vrátane 96 metrov vysokej drevenej veže, ktorú koncom 19. storočia navrhol francúzsky architekt Eugene Viollet-le-Duc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies