Katedra archeológie UKF získala darom vedeckú knižnicu z Nemecka

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:26 • 2 min
Katedra archeológie UKF získala darom vedeckú knižnicu z Nemecka

NITRA - Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre získala formou daru z Nemecka významnú vedeckú knižnicu. Ide o pozostalosť Eckeharta Schuberta, ktorý bol dlhoročným vedeckým pracovníkom Rímsko-germánskej komisie Nemeckého archeologického ústavu vo Frankfurte nad Mohanom.

slovakia

left justify in out

Tam v rokoch 1980 až 1999 viedol vedeckú knižnicu inštitútu. Knižnú pozostalosť venovala katedre archeológie jeho manželka, archeologička Anna Helena Schubertová, rodená Slovenka.

Rozsiahlu archeologickú vedeckú knižnicu vybudoval nemecký archeológ počas svojho života.

 

Obsahuje výnimočné antikvárne kusy z 19. a prvej polovice 20. storočia, početné monografie tematicky zamerané na praveké a protohistorické obdobia, edície časopisov a kníh/zborníkov. Knižnica bola ohodnotená v roku 2007 licencovaným odborným vydavateľstvom Dr. Rudolf Habelt GmbH. na viac ako 20.000 eur, informovala vedúca Katedry archeológie UKF Noémi Beljak Pažinová. Knihy boli prevezené do Nitry kamiónovou prepravou v polovici júna tohto roka.

 

Filozofická fakulta UKF v Nitre nemá v súčasnosti voľné kapacity na umiestnenie takého počtu kníh a tento fond nebolo možné umiestniť ani v centrálnej Univerzitnej knižnici UKF, pretože to nezapadá do rozvojových zámerov knižnice.

 

"Katedra archeológie sa napriek tomu rozhodla postupne vybudovať vlastnú študovňu, ktorá spropaguje naše pracovisko a zvýši jeho vedecký kredit. Ako prvý krok sme si od júna prenajali samostatnú miestnosť v budove Slovenskej akadémie vied v Nitre, kde pracovníci a študenti katedry budú katalogizovať a spracovávať získaný súbor," skonštatovala vedúca katedry. Cieľom je postupne vybudovať vlastnú vedeckú prezenčnú knižnicu, ktorá bude slúžiť prioritne študentom katedry a zároveň každému záujemcovi, ktorý o ňu prejaví záujem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies