Kate a William ukázali synčeka verejnosti a opustili nemocnicu

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 12:00 • 2 min
Kate a William ukázali synčeka verejnosti a opustili nemocnicu

LONDÝN - Britský princ William s manželkou Kate dnes večer so širokými úsmevmi predstavili verejnosti svojho novorodeného syna, pričom boli obaja oblečení zhodne v bledomodrom.

slovakia

left justify in out

Hrdý otec o synovi povedal, že "má dobré pľúca", uviedla televízia Sky News. 

Kate vyniesla bábätko v bielej deke pred bočný vchod do Nemocnice svätej Márie v Londýne, aby si ho novinári čakajúci vonku mohli vyfotografovať. Tam ho odovzdala do rúk manželovi. Hoci jemne pofukovalo, chlapček nemal zakrytú hlavičku. 

Princ William odpovedal aj na niekoľko otázok novinárov. Okrem iného povedal, že účasť na pôrode bola pre oboch "veľmi emotívna" a dodal, že s Kate "ešte stále pracujú" na mene pre synčeka. "Je to výnimočné obdobie. Každý rodič vie, čo je to za pocit," doplnila ho Kate. Prezradila, že William "už vymenil prvú plienku".

Na otázku, na koho sa ich dieťa podobá, William žartovne odpovedal, že "našťatie na mamu". Podľa jeho slov "je to veľký chlapec, celkom ťažký". Na otázku, aké má vlasy, reagoval so smiechom: "Chvalabohu ich má viac ako ja."

Potom sa manželia vrátili do nemocnice, kde dieťa preložili do autosedačky, s ktorou nastúpili do čierneho Range Roveru. Kate usadil William dozadu, potom si sám sadol za volant a odišiel do bytu v Kensingtonskom paláci.

Delové salvy a špeciálne zvonenenie privítali kráľovského potomka

Dve separátne delové salvy zazneli dnes v Londýne na počesť narodenia kráľovského potomka. O 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ) vystrelilo v Green Parku neďaleko Buckinghamského paláca šesť diel z prvej svetovej vojny 41 sálv, ďalších 62 sálv sa ozvalo z Toweru pri rieke Temža.

Súčasne s delovými salvami začali zvonári vo Westminsterskom opátstve, kde sa vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea zosobášili, zvoniť na zvony špeciálne zvonenie známe ako Cambridge Surprise Royal (Cambridgeské kráľovské prekvapenie), ktoré potrvá tri hodiny.

Traja zo zvonárov vykonávali tú istú činnosť už pri narodení princa Williama v roku 1982 i pri jeho svadbe v roku 2011.

Kate a Williamovi blahoželali lídri z celého sveta. Vyjadril sa aj Žirinovskij

Lídri z celého sveta dnes blahoželali vojvodovi a vojvodkyni z Cambridgea, ako aj zvyšku britskej kráľovskej rodiny k narodeniu nového následníka trónu. Medzi prvými gratulantmi boli podľa agentúry DPA americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Kate a Williamovi zaželali veľa šťastia a požehnania, ktoré prináša rodičovstvo. 

Ruský prezident Vladimir Putin napísal priamo kráľovnej Alžbete II. a zaželal veľa zdravia novorodencovi, jeho matke a všetkým členom kráľovskej rodiny.

Japonský premiér Šinzó Abe uviedol: "Je to skvelá správa pre svet aj pre Britániu. Želám všetko najlepšie." Premiérove vyjadrenia však boli málo medializované. Príchod kráľovských potomkov na svet je v Japonsku citlivou témou, lebo princezná Masako údajne trpí depresiami, že nedokázala porodiť syna. S princom Naruhitom majú dcéru, ktorá sa narodila v roku 2001.

Blahoželania sa hrnuli z krajín, ktoré boli súčasťou koloniálnej ríše a kde je kráľovná stále hlavou štátu. Radosť nad narodením v poradí tretieho následníka trónu vyjadril austrálsky premiér Kevin Rudd, ale aj líder opozičnej Liberálnej strany a zarytý monarchista Tony Abbott. 

Na Novom Zélande namodro vysvietia okolo 40 budov a vo Wellingtone už vystrelili 21 delových sálv na počesť kráľovského potomka.

V Kanade sa ku gratulantom pripojil premiér Stephen Harper, ale reakcia francúzsky hovoriacej provincie Quebec bola vlažnejšia.

V Európe napríklad zareagoval francúzsky prezident Francois Hollande. Povedal, že budúci dedič britského trónu patrí do dynastie, ktorá pestuje "vynikajúce vzťahy" s Francúzskom už od roku 1904 po podpise série dohôd s názvom Entente Cordiale. Tie ukončili takmer tisíc rokov trvajúce občasné konflikty medzi oboma národmi.

"Radostná správa o narodení princa teší francúzsky ľud," napísal Hollande v liste Williamovi a Kate.

Ruský nacionalistický líder Vladimir Žirinovskij vyhlásil, že "kašle" na kráľovské bábätko, lebo Británia je odvekým nepriateľom Ruska. 

"Narodenie ďalšieho britského monarchu, ktorý bude sať našu krv niekedy v polovici 21. storočia, v nás sotva môže vyvolať nejakú radosť," povedal Žirinovskij novinárom v Moskve. Líder nevhodne nazvanej Liberálnodemokratickej strany vysvetľoval, že nemá rád Britániu, lebo poskytuje pomoc členom ruskej opozície. Žirinovskij dodal, že čoskoro čaká narodenie svojho piateho vnúčaťa, informovala agentúra RIA Novosti.

Veterán ruskej politiky je v Štátnej dume už od roku 1993. Päťkrát sa neúspešne uchádzal o prezidentský úrad, naposledy v roku 2012, keď získal deväť percent hlasov.

William a Kate sa poďakovali nemocnici

Kate a William, vojvodkyňa a vojvoda z Cambridgea, sa dnes poďakovali personálu v Nemocnici svätej Márie v centrálnom Londýne, kde Kate deň predtým porodila malého princa. "Radi by sme sa poďakovali personálu v nemocničnej časti Lindo Wing a celej nemocnici za nesmiernu starostlivosť, ktorú sme my traja dostali," uviedol manželský pár vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

"Vieme, že pre nemocnicu to bol veľmi rušný čas a radi by sme sa poďakovali každému - personálu, pacientom a návštevníkom - za ich pochopenie počas tohto obdobia," dodali manželia.

Úrad manželov v Kensingtonskom paláci dnes tiež oznámil, že matke, synovi a otcovi sa darí dobre.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies