Katastrofálne výťahy na poliklinike v Humennom: Pri kontrole odhalili až 10 nedostatkov!

NETKY.SK • 14 December 2013, 06:33 • 2 min
Katastrofálne výťahy na poliklinike v Humennom: Pri kontrole odhalili až 10 nedostatkov!

HUMENNÉ - V októbri tohto roka zomrel po páde do výťahovej šachty v priestoroch humenskej polikliny jeden a polročný chlapec. Kontrola, ktorú tam následne realizoval prešovský Inšpektorát práce, odhalila viaceré nedostatky.

slovakia

left justify in out

Inšpektori práce vykonávali v dňoch 21. októbra až 11. decembra tohto roka kontrolu predpisov na zistenie bezpečnosti a ochrany zdravia piatich výťahov v priestoroch humenskej polikliniky. Inšpekcia odhalila konkrétne desať nedostatkov. Podľa písomného stanoviska prešovského IP si prevádzkovateľ nesplnil povinnosť zabezpečiť kontrolu stavu bezpečnosti vybraných zariadení úradnými skúškami. V medziobdobí odborných prehliadok chýbali aj predpísané pravidelné prehliadky. 

Inšpektorát práce ďalej poukázal na nedostatočné kontroly elektrického prívodu výťahov, na nedostatočné vedenie sprievodnej technickej dokumentácie, chýbajúce technické osvedčenia - pasporty výťahov a chýbajúce záznamy o vykonaných skúškach výťahov v knihách kontrol. IP poukázal aj na nedodržanie predpísanej vzdialenosti medzi prahom šachtových dverí a spodným okrajom kabíny v prípade jedného z výťahov. Prevádzkovateľ ďalej nezabezpečil trvalo suché prostredie v priehlbni jednej z výťahových šácht. Podľa inšpekcie práce chýbali aj odborné prehliadky a skúšky elektrického zariadenia celého objektu polikliniky. Prevádzkovateľ si údajne nesplnil tiež povinnosť vykonať odborné prehliadky a skúšky bleskozvodu objektu polikliniky.

Z celkového počtu desiatich nedostatkov sa už podarilo v priestoroch polikliniky odstrániť sedem. Na odstránenie ďalších má prevádzkovateľ jeden mesiac s tým, že o vykonanej náprave musí informovať príslušný IP do 26. januára budúceho roka. 

K samovoľnému pohybu výťahu a následnému zraneniu malého dieťaťa došlo v priestoroch humenskej polikliniky konkrétne 18. októbra. Chlapec utrpel pri páde do výťahovej šachty zranenia, ktorým aj napriek úsiliu lekárov o jeho záchranu napokon podľahol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies