Katastrofálna žatva si zrejme vyžiada mimoriadne zasadnutie vlády

NETKY.SK • 10 Júl 2012, 04:35 • 2 min
Katastrofálna žatva si zrejme vyžiada mimoriadne zasadnutie vlády

Katastrofálna žatva si zrejme vyžiada mimoriadne zasadnutie vlády

slovakia

left justify in out

img

Mimoriadne vážna situácia v poľnohospodárstve spôsobená dlhotrvajúcim suchom si pravdepodobne vyžiada mimoriadne zasadnutie vlády SR. Na ňom by sa mala vláda venovať výlučne poľnohospodárstvu a na rokovaní by mali byť prítomní aj zástupcovia poľnohospodárov. Na dnešnom žatevnom výjazde v Nových Sadoch pri Nitre to uviedol premiér Robert Fico. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek by mal na rokovanie pripraviť program obsahujúci celý rad opatrení, ktoré by mali pomôcť zmierniť následky tohtoročnej katastrofálnej žatvy. „Musíme hovoriť o  priamej pomoci farmárom formou bezúročných pôžičiek, o systéme nájmu poľnohospodárskej pôdy zo Slovenského pozemkového fondu, o niektorých technických prekážkach, ktoré sú aj vďaka veľkej byrokracii nastavené,“ konštatoval Fico.
      Minister Jahnátek považuje za súčasnú prioritu podporiť založenie budúcoročnej úrody. „Bez toho nemôžeme hovoriť o ďalšej perspektíve.“  Podľa jeho slov je potrebné nájsť spôsob, ako stimulovať poľnohospodárov, aby vedeli novú úrodu vôbec založiť. Druhou úlohou je pomôcť farmárom zvládnuť výpadok cashových prostriedkov z účtov poľnohospodárskych družstiev a zachovať v nezredukovanom stave živočíšnu výrobu. „Musíme preskupiť prostriedky, ktoré ešte máme v rôznych podfondoch v rámci ministerstva. Minimálne tri linky použijeme na dofinancovanie živočíšnej výroby.“ Potrebné bude riešiť aj otázku pôdy, odpustenia či zníženia úrokov. Minister podľa vlastných slov uvažuje aj o znížení DPH na potraviny či riešení červenej nafty. „Uvažujeme o tom, pretože takáto katastrofálna situácia v poľnohospodárstve ako je momentálne, sa zopakuje možno o 50 rokov,“ konštatoval.
      Mnohé poľnohospodárske podniky hovoria o storočnom suchu. Výnosy pšenice sa pohybujú do troch ton z hektára, čo je polovica oproti očakávaniam. V prípade repky sú výnosy ešte nižšie, konštatoval premiér. Ak bude sucho pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, problém nastane aj v živočíšnej výrobe, upozornil Jahnátek. „Padnú kukurica, lucerna. Už dnes poľnohospodári zvažujú, či vôbec majú tretíkrát zobrať lucernu alebo ju nechať na koreni.“ Škody je zatiaľ predčasné hodnotiť, no podľa slov ministra výpadok tržieb sa pohybuje okolo 150 miliónov eur. „Čo sa týka objemu, výpadok obilia predstavuje 600 až 700.000 ton, výpadok produkcie repky 120.000 ton,“ odhaduje predseda  Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Podľa premiéra sa katastrofálna žatva premietne v budúcnosti do cien potravín i zamestnanosti v sektore. „Na jednej strane musíme ozdravovať verejné financie, nájsť v tomto roku 300 miliónov eur a v budúcom 1,5 miliardy eur. Na druhej strane prichádza tlak na výdavky, s ktorými sme vôbec nepočítali. Ak farmárom nepomôžeme, o pár mesiacov sa nám to vráti s obrovskými škodami. Prejaví sa to na potravinách, ich cenách, zamestnanosti,“ upozornil Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies