Katarzia naspievala pieseň k filmu Piata loď

NETKY.SK • 23 Január 2017, 12:09 • 2 min
Katarzia naspievala pieseň k filmu Piata loď

BRATISLAVA - Slovenská speváčka a hudobníčka Katarzia naspievala ústrednú pieseň k slovensko-česko-maďarskému filmu Piata loď.

slovakia

left justify in out

Skladbu s názvom Kde sa slzy berú interpretka tiež sama zložila aj otextovala. Vokálmi do nej prispel Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. O hudobný sprievod sa zase postarali Vladimír Mikláš (gitara), Marek Minárik (basgitara), Adam Koller (bicie) a Ján Šiška (violončelo). Hudobným producentom a aranžérom nahrávky je Matej Hlaváč, ktorý sa tiež autorsky podieľa aj na filmovej hudbe a s Tobiášom Potočným aj na sounddesigne snímky.

 

„Pre mňa bola (z príbehu filmu) dôležitá linka nedospelých ľudí, ktorí majú deti v období, keď sú ešte sami deťmi. U niekoho to však môže byť aj po tridsiatke, no je to menej pravdepodobné. Premýšľala som dramaturgicky nad tým, ako vyextrahovať celý dej do niekoľkých veršov, s pokusom o zachovanie poetiky. Keďže väčšina mojej doterajšej tvorby obsahovala početné množstvo slov, bolo pre mňa výzvou skresať princíp práce s textom vo forme rapu na minimalistickejšie riadky," opísala Katarzia tvorbu piesne, ktorú nahrávali v pražskom štúdiu Beloud a bratislavskom LVGNC. "Chceli sme, aby tá pieseň nadviazala na úspešný album Katarzie Agnostika a preto sme oslovili takých špičkových muzikantov. Súčasne sme chceli, aby tá pieseň bola aj niečím iná, aby každý hneď nepovedal, áno, to je Katarzia, to je z tej Agnostiky. Preto som hľadal hudobné prvky, ktoré ponesú aj rukopis hudby z filmu Piata loď. Režisérka Iveta mala požiadavku, aby zvuk nahrávky pripomínal vodné vlny, akoby tá hudba na nich plávala a tak sme začali plávať v jazere fantázie ako v Katkinom texte. Je úžasné, že som dostal voľnú ruku a neostal hudobne spútaný mainstreamom, aj keď viem, že si takáto hudba bude hľadať cestu k poslucháčom asi ťažšie,“ vysvetlil Matej Hlaváč.

 

 

Kde sa slzy berú má viacero verzií. Hudobníci si okrem verzie pre rádiá pripravili aj špeciálny mix pre kiná, pričom diváci a diváčky si môžu nahrávku užiť aj v závere snímky. Skladbu si možno vypočuť prostredníctvom služby YouTube, kde tvorcovia Piatej lode tiež zverejnili jej prvý trailer. "Katarzia má jedinečnú schopnosť písať originálne a zaujímavé texty a to je presne to, čo som potrebovala. Na základe jednoduchého zadania vytvorila nádherný text, ktorý filmu pristane. V spojení s autorom celej hudobnej stránky filmu Piata loď Matejom Hlaváčom, ktorý titulnú pieseň zaranžoval a postrážil hudobnú produkciu nahrávky, vznikla originálna a silná skladba, ktorú som sa rozhodla použiť aj v traileri k filmu," vyjadrila sa k spolupráci režisérka snímky Ivana Grófová.

 

Piata loď je adaptáciou rovnomennej knihy spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá za dielo dostala ocenenie Anasoft litera. V hlavných úlohách sa v novinke predstavia detskí herci Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin, ďalšie postavy stvárnili Katarína Kamencová a Johanna Tesařová. Film sa dostane do slovenských kín 16. marca. Ešte predtým však bude mať svetovú premiéru na 67. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale, ktorý sa uskutoční od 9. do 19. februára.

 

Speváčka, gitaristka a skladateľka Katarzia, vlastným menom Katarína Kubošiová, začala písať texty už ako trojročná, vtedy ešte s pomocou babky. Z rodnej Nitry išla študovať do USA, kde napísala prvú skladbu. Po návrate sa chcela stať herečkou, no nakoniec začala študovať scenáristiku. V roku 2013 vydala debutový album Generácia Y, ktorý nominovali na Radio_Head Award. Vlani vydala spomínaný album Agnostika.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona