Katar už pozná podmienky na ukončenie tvrdého embarga

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 10:43 • 2 min
Katar už pozná podmienky na ukončenie tvrdého embarga

DOHA – Kataru doručili požiadavky, ktoré by mohli viesť k ukončeniu krízy v perzskom zálive, ktorej hlavným iniciátorom bola Saudská Arábia.

slovakia

left justify in out

Kuvajt doručil Kataru zoznam požiadaviek, na základe ktorých dôjde k obnoveniu vzťahov so Saudskou Arábiou a ďalšími arabskými krajinami, ktoré na krajinu uvalili embargo.

 

Zoznam na ktorom sa nachádza 13 požiadaviek vrátane ukončenia činnosti satelitnej televízie al-Džazíra a prerušenia diplomatických vzťahov s Iránom, ktorý zásobuje Katar potravinami.

 

Na splnenie všetkých bodov má určenú lehotu, desať dní. Krajiny požadujú taktiež uzavretie tureckej vojenskej základne, ukončenie spolupráce s NATO a zatiaľ nevyčíslené reparácie a odškodné za životy mnohých ľudí, ktorí prišli o život spôsobené politikou Kataru v posledných rokoch.

 

Na začiatku júna Saudská Arábia spoločne s Egyptom, Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Jemenom prerušili začiatkom diplomatické vzťahy s Katarom. Najbohatší emirát na svete obvinili z financovania terorizmu. Katar tieto obvinenia odmieta. Spojené štáty sa zasadzovali za vypracovanie zoznamu požiadaviek. Komunikáciu medzi oboma stranami zabezpečuje Kuvajt.

 

Turecko a Katar poskytovali podporu hnutiu Moslimské bratstvo, ktoré bolo nedávno v Egypte vplyvnou politickou silou, a podporili aj povstalcov bojujúcich v Sýrii za zosadenie prezidenta Bašára Asada.

 

Súvisiaci článok TU



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona