Katarína priniesla na Chopok teplotný rekord spred vyše 50 rokov

NETKY.SK • 26 November 2012, 15:10 • 2 min
Katarína priniesla na Chopok teplotný rekord spred vyše 50 rokov

Katarína priniesla na Chopok teplotný rekord spred vyše 50 rokov - Zaujímavosti Katarína priniesla na Chopok teplotný rekord spred vyše 50 rokov, cez deň tam bolo takmer 5 stupňov Celzia. Na Katarínu sme zaregistrovali v poradí už piaty rekordne teplý deň

slovakia

left justify in out

img

Katarína priniesla na Chopok teplotný rekord spred vyše 50 rokov, cez deň tam bolo takmer 5 stupňov Celzia. "Na Katarínu sme zaregistrovali v poradí už piaty rekordne teplý deň v tohtoročnom novembri. V nedeľu (25. 11.) dosiahla teplota vzduchu na Chopku plus 4,8 °C, čím tam bol vyrovnaný rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 25. november z roku 1958," povedal klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

Poukázal na to, že prúdenie teplého vzduchu od juhu sa prejavuje predovšetkým vo vyšších vrstvách ovzdušia. Príznakom pomerne teplého počasia pre súčasné ročné obdobie je podľa jeho slov aj minimálny výskyt mrazov. "Napríklad v piatok 23. 11. sa nikde na Slovensku nevyskytol prízemný mráz a o deň neskôr, v sobotu (24. 11.), sme zaznamenali zápornú teplotu vzduchu v úrovni 2 metrov nad zemským povrchom len na vysokohorských staniciach Chopok, Lomnický štít a Štrbské Pleso. Iba na Lomnickom štíte sa udržala celý deň tesne pod bodom mrazu," informoval Faško.

Dodal, že na Lomnickom štíte je aj napriek tomu teraz teplo, čo ale nie je bežné. "Pretože teplota vzduchu tam v tomto ročnom období môže poklesnúť až pod mínus 20 °C. Napríklad 25. 11. 1989 tam namerali mínus 23,0 °C," vysvetlil Faško. Dlhšie trvajúci teplý charakter počasia vplýva v týchto polohách, podľa neho, aj na snehovú pokrývku. SHMÚ informuje, že súvislá snehová pokrývka sa v týchto dňoch nevyskytuje ani v najvyšších oblastiach Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona