Katarčanky pre moslimské šatky na odchode z ázijských hier

NETKY.SK • 25 September 2014, 10:19 • 2 min
Katarčanky pre moslimské šatky na odchode z ázijských hier

INČCHON - Katarské basketbalistky sa odhlásili z ázijských hier v juhokórejskom Inčchone, pretože im organizátori nedovolili hrať s moslimskými šatkami na hlavách. Už v stredu reprezentantky Kataru odmietli nastúpiť na súťažný duel proti výberu Mongolska, prehrali kontumačne a hrozilo im vylúčenie z turnaja. Vo štvrtok sa na ďalší súboj proti Nepálu vôbec nedostavili.

slovakia

left justify in out

Podľa vedúceho katarskej výpravy Chalila al-Džabira sa družstvo pripravuje na cestu domov. Členovia tímu vraj očakávali, že ich hráčky bez problémov môžu nastúpiť s hidžábom. "Preto sme sem pricestovali. Nikto nám nepovedal, že to bude zakázané. Stále čakáme na zdôvodnenie," povedal v stredu Al-Džabir. 

 

Organizátori tvrdia, že sa riadia predpismi Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). V iných odvetviach na ázijských hrách majú športovkyne povolené nosiť hidžáb - týka sa to aj bedmintonu, streľby či atletiky. FIBA v prvej polovici septembra spustila projekt, na základe ktorého stanovila dvojročné skúšobné obdobie, počas ktorého je možné nosiť pokrývku hlavy. Týka sa však len podujatí na národnej úrovni, nie medzinárodnej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona