Katar zrušil vízovú povinnosť občanom 80 krajín vrátane Slovenska

NETKY.SK • 9 August 2017, 18:12 • 2 min
Katar zrušil vízovú povinnosť občanom 80 krajín vrátane Slovenska

DAUHA - Občania 80 krajín sveta môžu odteraz cestovať do Kataru bez toho, aby museli najskôr požiadať o víza. O uvoľnení vízového režimu s okamžitou platnosťou informoval dnes katarský úrad pre cestovný ruch.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov na jeho internetovej stránke visitqatar.qa majú občania 33 prevažne európskych krajín vrátane Slovenska nárok na tzv. vízovú výnimku s platnosťou 180 dní, ktorá im umožňuje stráviť v Katare najviac 90 dní, a to v rámci jedného alebo viacerých pobytov. V uvedenej skupine je aj Turecko, ktoré sa postavilo na stranu Kataru v terajšej diplomatickej kríze, týkajúcej sa tohto emirátu v Perzskom zálive.

 

Občania 47 krajín v druhej skupine, kam patria i Rusko, Spojené štáty či Japonsko, môžu využiť vízovú výnimku na 30 dní s možnosťou predĺženia o ďalších 30 dní. "Katar je teraz najotvorenejšou krajinou v tomto regióne," povedal šéf uvedeného vládneho úradu Hasan Ibráhím, ktorého citovala agentúra DPA. "Je nám potešením pozvať návštevníkov, aby objavovali našu známu pohostinnosť, kultúrne dedičstvo a prírodné poklady," dodal.

 

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu. Dauhu obvinili z podporovania extrémistických skupín a vzniesli viacero požiadaviek. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne. Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies