Katar zrušil oslavy národného sviatku pre udalosti v sýrskom Aleppe

NETKY.SK • 14 December 2016, 18:48 • 2 min
Katar zrušil oslavy národného sviatku pre udalosti v sýrskom Aleppe

DAUHA - Najvyšší predstaviteľ Kataru, emir Tamím ibn Hamad as-Sání, rozhodol o zrušení všetkých osláv nadchádzajúceho národného sviatku v súvislosti s dianím v sýrskom meste Aleppo, kde neutíchajú boje medzi vládnymi silami a povstalcami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Katarská štátna tlačová agentúra dnes uviedla, že zo strany tejto krajiny Perzského zálivu ide o prejav solidarity s ľuďmi v Aleppe, ktorí sú vystavení "najhoršiemu druhu útlaku, mučenia, vysídľovania a genocídy". Katar, stojaci v sýrskom konflikte na strane protivníkov prezidenta Bašára Asada, tradične oslavuje svoj Národný deň 18. decembra, keď si pripomína svoje zjednotenie z roku 1878.

V utorok oznámené prímerie v Aleppe, ktoré malo umožniť odsun zvyšných civilistov a bojovníkov zo štvrtí ovládaných povstalcami, dnes prakticky stroskotalo, keďže namiesto evakuácie pokračovali nálety na obliehanú východnú časť mesta.

 

Solidaritu s obyvateľmi Aleppa vyjadrí ešte dnes aj francúzska metropola Paríž, a to symbolicky vypnutím osvetlenia Eiffelovej veže o 20.00 h SEČ. Parížska starostka Anne Hidalgová zároveň oznámila, že vo štvrtok vyrazí do Sýrie konvoj s humanitárnou pomocou pre Aleppo.

 

Turecká humanitárna organizácia IHH medzitým vyzvala aktivistov, aby na znak solidarity s Aleppom prišli pomáhať na severnú hranicu Sýrie, kde sa očakáva nová vlna utečencov z tohto sýrskeho mesta. Podľa zverejneného vyhlásenia bola z Istanbulu vyslaná približne desiatka nákladných áut s humanitárnou pomocou, pričom šéf IHH Bülent Yildirim odsúdil mlčanie "veľkých mocností" a "moslimských krajín", pokiaľ ide o utrpenie žien a detí žijúcich vo východnom Aleppe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies