Katar zdolal USA v súboji o MS 2022, Rusko získalo MS 2022 v 2. kole

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:32 • 2 min
Katar zdolal USA v súboji o MS 2022, Rusko získalo MS 2022 v 2. kole

Katar zdolal USA v súboji o MS 2022, Rusko získalo MS 2022 v 2. kole - Futbal Dvadsaťdvačlenný Výkonný výbor Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo štvrtok v Zürichu rozhodol o dejiskách svetových šampionátov v rokoch 2018 a 2022.

slovakia

left justify in out

img

Dvadsaťdvačlenný Výkonný výbor Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo štvrtok v Zürichu rozhodol o dejiskách svetových šampionátov v rokoch 2018 a 2022. V roku 2018 sa majstrovstvá sveta uskutočnia prvý raz v Rusku, o štyri roky neskôr zažije svetovú premiéru prekvapujúco Blízky východ vďaka Kataru.
      Na hlasovaní sa nezúčastnili dvaja členovia exekutívy, pretože FIFA pre podozrenie z korupcie suspendovala Reynalda Temariiho z Tahiti a Amosa Adamua z Nigérie. O triumfe ruskej kandidatúry na MS 2018 sa rozhodlo už v 2. kole hlasovania, v ktorom získala 13 hlasov a teda nadpolovičnú väčšinu. Anglicko vypadlo už v 1. kole hlasovania, Belgicko s Holandskom získali v 2. kole dva hlasy a španielsko-portugalská dvojica sedem. Dramatickejšia situácia nastala pri hlasovaní o dejisku MS 2022. Ambiciózny Katar získal už v 1. kole 11 hlasov, v ďalšom 10 a potom opäť 11, ale stále to nebolo potrebných 12 hlasov. Rozhodnutie tak padlo v samotnom rozstreli s USA, pričom americká kandidatúra dostala osem a katarská 14 hlasov.

      Predstavitelia ruskej kandidatúry pri štvrtkovej prezentácii svojej kandidatúry vyzvali FIFA, aby zrušila stereotypy a pomohla vybudovať novú krajinu. Ruská prezentácia bola posledná zo štvorice kandidátov. V jej úvode sa objavilo video, v ktorom malý chlapec Saša sníva o tom, ako vo finálovom stretnutí MS proti Taliansku zaznamená víťazný gól. V ďalšom spote pršia na Rusko futbalové lopty.
      Zdalo sa, že šance Ruska na organizáciu MS 2018 oslabila neúčasť premiéra Vladimira Putina, ale ten sa nakoniec rozhodol letecky pricestovať do dejiska volieb. S prejavom ho tak zastúpil vicepremiér Šuvalov. "Ruská história zaznamenala niekoľko tragických dní počas uplynulého storočia," vyhlásil Šuvalov. "Ale už 20 rokov budujeme novú krajinu. S vašou pomocou to môžme dosiahnuť rýchlejšie a lepšie," dodal.
      Ruský projekt podporili svojou účasťou aj kapitán ruskej futbalovej reprezentácie Andrej Aršavin. Ten vo svojej reči hovoril o ťažkom detstve, počas ktorého mu k napredovaniu pomohol práve futbal. Po ňom prehovorila olympijská víťazka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová. "Prekonala som 27 rekordov, centimeter po centimetri. Usporiadanie MS 2018 by bolo ako nastavenie nového svetového rekordu, ale pre celú krajinu by to bol veľký skok," vyhlásila Isinbajevová.
      Diplomatický boj o MS 2018 skončil neúspechom pre kandidatúru Anglicka, Holandska spoločne s Belgickom a Španielska s Portugalskom. Katarskí funkcionári počas stredajšej prezentácie svojej kandidatúry predostreli predstaviteľom FIFA svoje najväčšie výhody - obrovské finančné možnosti, moderné technológie a fakt, že na Blízkom východe sa ešte nikdy nekonalo takéto veľké športové podujatie. "Katar je spoľahlivým partnerom a jedinou krajinou, ktorá môže sľúbiť: Ručíme za kontinuitu zdrojov. Zároveň ponúkame historickú príležitosť usporiadať MS v novom regióne," vyhlásil šéf kandidatúry šejk Mohammed bin Chalifa Al Thani. "Svetový šampionát v Katare ponúkne nebývalé ekonomické možnosti," dodal generálny tajomník organizačného výboru Hassan Al-Thawadi.
      Pre maličkú krajinu v Perzskom zálive hovoria aj minimálne vzdialenosti, ktoré by museli futbalisti, delegáti, či tréneri prekonávať. Päť zo siedmich hracích miest je položených v okruhu iba 25 kilometrov, čo minimalizuje finančné i časové náklady na presun. "Aby podali najlepšie výkony, potrebujú hráči najlepšie podmienky. Nie je nič lepšie ako hrať, trénovať a oddychovať na jednom mieste," povedal srbský svetobežník Bora Milutinovič, ktorý v krajine trénoval klub Al-Saad a prišiel podporiť kandidatúru Kataru.
      Mnohí však poukazujú na obrovské horúčavy. Šampionát by sa konal v čase, keď teploty v regióne dosahujú až 50 stupňov Celzia, čo FIFA považuje za zdravotné riziko. Domáci v tom však problém nevidia a spoliehajú sa na moderné technológie. "Na všetkých našich štadiónoch, tréningových plochách a fanúšikovských zónach bude 27 stupňov, všetky sú poháňané solárnou energiou a bez uhlíkových emisií. Využitie tejto technológie ďaleko presahuje štadióny," pokračoval Al-Thawadi a dodal: "Teploty nebudú problém, nech je počasie akékoľvek."
      Katar v boji o finálový turnaj MS 2022 zdolal v hlasovaní kandidatúru Austrálie, USA, Kórejskej republiky a Japonska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies