Katar údajne vyslal do bojov v Jemene 1000 vojakov

NETKY.SK • 7 September 2015, 17:32 • 2 min
Katar údajne vyslal do bojov v Jemene 1000 vojakov

SANÁ - Katar dnes vyslal do Jemenu tisíc príslušníkov svojich pozemných síl, aby tam bojovali proti šiitským povstalcom.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na predstaviteľov jemenskej armády, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, to oznámila tlačová agentúra AP s tým, že o tom informovala aj televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare.

 

AP dodala, že ide o vôbec prvé známe použitie katarských pozemných síl v bojoch proti takzvaným húsíom v Jemene.

 

Katar - bohatý emirát v Perzskom zálive - je členom Saudskou Arábiou vedenej koalície podporujúcej jemenského prezidenta v exile Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého sily bojujú proti povstalcom a ich spojencom z roztrieštenej armády.

 

Agentúru AP informovali predstavitelia armády, ktorí majú blízko k Hádímu, ale nemali oprávnenie hovoriť s reportérmi.

 

Podľa BBC dorazili katarskí vojaci za podpory obrnených vozidiel a vrtuľníkov do stredojemenskej provincie Márib, kde minulý týždeň povstalci zabili 60 vojakov z koalície vedenej Saudskou Arábiou - konkrétne 45 vojakov Spojených arabských emirátov, 10 vojakov Saudskej Arábie a piatich vojakov Bahrajnu. Vojaci zomreli po zásahu muničného skladu v meste Safir raketovou strelou.

 

Lietadlá emirátov zaútočili po tomto incidente zo vzduchu na ciele po celom Jemene.

 

Húsíovia označili svoj útok za odplatu za "zločiny" spáchané koalíciou na čele so Saudskou Arábiou, ktorá útočí letecky v Jemene už celé mesiace. Koalícia sa v Jemene pokúša opätovne nastoliť vládu exilového prezidenta, ktorý ušiel z krajiny, keď húsíovia získali kontrolu nad veľkými časťami krajiny.

 

Podľa údajov OSN zahynulo v jemenskom konflikte od konca marca asi 4500 ľudí, z toho najmenej 2110 civilistov.

 

Koaličné sily vyslali podľa všeobecného presvedčenia do Jemenu niekoľko tisíc vojakov v snahe o znovunastolenie vlády prezidenta Hádího. V júli pomohli juhojemenským milíciám dobyť z rúk húsíov nazad juhojemenské prístavné mesto Aden a odvtedy postupujú na sever, dodala BBC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies