Katar sa poistil, uzavrel dohodu s Ankarou o tureckej vojenskej základni v krajine

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 07:14 • 2 min
Katar sa poistil, uzavrel dohodu s Ankarou o tureckej vojenskej základni v krajine

ANKARA - Turecký parlament dnes na plenárnom zasadaní v Ankare schválil návrh zákona, v zmysle ktorého Turecko vyšle vojakov do Kataru.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie prichádza v čase diplomatickej roztržky medzi Katarom a viacerými krajinami regiónu. Turecký zákonodarný zbor už v roku 2015 schválil dohodu s Katarom, v zmysle ktorej tam Turecko v rámci širšej obrannej koalície zriadi vojenskú základňu.

 

Terajšie rozhodnutie poslancov znamená, že spolupráca vo vojenskej oblasti dostane zákonnú podobu v dvoch oblastiach. Tie sa týkajú vyslania príslušníkov tureckých ozbrojených síl do Kataru a spolupráce oboch krajín pri výcviku policajných síl. Početnosť tureckého armádneho kontinentu, ani termín jeho vyslania predbežne nie sú známe.

 

Od pondelkového rána už deväť krajín regiónu oznámilo, že prerušuje diplomatické vzťahy s Katarom pre údajnú podporu teroristických organizácií a zasahovanie do ich vnútorných záležitostí. K tomuto kroku sa odhodlali Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Egypt, Jemen, Líbya, Mauricius, Mauritánia a Maledivy.

 

Jordánsko z podobných príčin oznámilo zníženie úrovne diplomatických vzťahov s Katarom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v utorok kritizoval snahy o izoláciu Kataru. Parlament v Ankare dnes konal z iniciatívy vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona