Katar plánuje investovať do Egypta asi 10 miliárd USD

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 07:02 • 2 min
Katar plánuje investovať do Egypta asi 10 miliárd USD

Katar plánuje investovať do Egypta asi 10 miliárd USD

slovakia

left justify in out

img

Katar chce investovať do Egypta približne 10 miliárd USD (7,10 miliardy eur). Uviedol to veľvyslanec Kataru v Egypte Sálih Abul-Enenein, ktorého citoval egyptský denník Al-Ahram.
      Podľa veľvyslanca by Katar a Egypt mohli koncom tohto týždňa podpísať dohody o niekoľkých spoločných projektoch, ktorých hodnota môže dosiahnuť zhruba 10 miliárd USD.
      Nepokoje na prelome januára a februára, ktoré donútili takmer po 30 rokoch pri moci odstúpiť z funkcie prezidenta Husního Mubaraka, otriasli ekonomikou Egypta. Obavy turistov spôsobili škody najmä kľúčovému sektoru cestovného ruchu, ale obmedzili aj prílev zahraničných investícií. Egypt sa preto obrátil na zahraničie so žiadosťou o pomoc a investície.
      Niekoľko miliárd dolárov v podobe priamej pomoci a investícií už prisľúbili Saudská Arábia a USA a egyptskí predstavitelia oznámili, že čoskoro by mohli uzatvoriť dohodu aj so Svetovou bankou (SB). Hodnota úveru sa odhaduje na 2,2 miliardy USD. Káhira sa obrátila i na Medzinárodný menový fond (MMF) a zástupcovia Egypta by sa mali zúčastniť aj na blížiacej sa schôdzke skupiny G8, ktorá sa uskutoční tento týždeň vo Francúzsku.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies