Katar odmieta obvinenia z korupcie pri voľbe dejiska MS 2022

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 11:21 • 2 min
Katar odmieta obvinenia z korupcie pri voľbe dejiska MS 2022

ŽENA - Organizátori futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 v Katare odmietajú čerstvé obvinenia, ktoré sa objavili v britských médiách, že právo usporiadať šampionát získali vďaka korupcii.

slovakia

left justify in out

Obvinenia prinieslo britské periodikum Sunday Times. Podľa neho "osoba zasvätená do pomerov v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA)" poskytla "stovky miliónov emailov, účtov a ďalších dokumentov", ktoré dokumentujú platby vo výške päť miliónov dolárov od katarského funkcionára Mohameda bin Hammama pre ďalších predstaviteľov organizácie. Bývalý člen výkonného výboru FIFA a niekdajší prezident Ázijskej futbalovej konfederácie mal podplácaním získať podporu pre svoju krajinu pri voľbe dejiska šampionátu.

 

Organizátori MS však vo vyhlásení uvádzajú, že bin Hammam "nehral oficiálnu ani neoficiálnu úlohu v prípravnom výbore." Avšak väčšina z funkcionárov, ktorí v decembri 2010 hlasovali vo voľbách dejiska, boli bin Hammamovi dlhoroční kolegovia. Medzi nimi napríklad Brazílčan Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz z Paraguaja a viceprezident FIFA Jack Warner z Trinidadu a Tobaga. Všetci traja medzičasom rezignovali na svoje posty pre podozrenia z korupcie.

 

"Katarský výbor pre MS 2022 vždy dodržoval najvyšší etický štandard a integritu pri svojej úspešnej kandidatúre. Vehementne popierame všetky obvinenia. Urobíme všetky potrebné kroky, aby sme ochránili integritu našej kandidatúry. Naši právnici sa už venujú týmto obvineniam," uvádza sa vo vyhlásení organizačného výboru.

 

Sunday Times informoval, že bin Hammam dával peňažné dary a platil poplatky viacerým kolegom z FIFA, vrátane Warnera, a množstvu afrických futbalových funkcionárov. Informácie o nekalých praktikách dostal už aj vyšetrovateľ FIFA Michael Garcia, aby mu pomohli pri preverovaní výberových konaní na dejiská šampionátov v rokoch 2018 a 2022.

 

FIFA celú situáciu zatiaľ nekomentovala. V prípade potvrdenia obvinení sa môže stať, že organizácia znovu spustí výberové konanie na dejisko šampionátu.

 

Katar vyhral voľby v roku 2010, keď vo finálovom kole zdolal USA. Medzi uchádzačmi boli aj Austrália, Japonsko a Kórejská republika.

 

Austrálski predstavitelia v pondelok prezradili, že by sa do nových volieb opäť zapojili. "Sú to vážne obvinenia a uvidíme, ako sa to vyvinie. Je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, či sa bude vyberať nové dejisko, ale situáciu pozorne sledujeme," agentúra dpa citovala šéfa Austrálskej futbalovej federácie (FFA) Davida Gallopa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies