Katar obdržal nový zoznam požiadaviek, arabské krajiny požadujú ich splnenie

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 10:20 • 2 min
Katar obdržal nový zoznam požiadaviek, arabské krajiny požadujú ich splnenie

DOHA – Katar po odmietnutí splniť 13 požiadaviek zo zoznamu arabských krajín, ktoré na emirát uvalili embargo, doručili nový zoznam. Ten zredukovali na šesť podmienok pre zrušenie diplomatickej krízy medzi nimi.

slovakia

left justify in out

Štvorica arabských krajín na čele so Saudskou Arábiou doručili nový zoznam požiadaviek po tom, ako Katar odmietol splniť pôvodných 13. Tie neschvaľujú politiku najbohatšieho emirátu sveta a spoluprácu s Iránom. Na pôde OSN oznámili diplomati Saudskej Arábie, Bahrajnu, Egypta a Spojených arabských emirátov, že je aj v ich záujme riešiť situáciu diplomatickou cestou.

 

Zástupca Saudskej Arábie informoval, že sa na redukcii požiadaviek sa dohodli ministri zahraničných vecí uvedenej štvorice krajín na schôdzke, ktorá sa uskutočnila 5. júla v Káhire. 

Hlavným dôvodom na zablokovanie Kataru bolo údajné financovanie terorizmu a dobré vzťahy s Iránom, ktorý je úhlavným nepriateľom Saudov. Krajiny, ktoré prerušili diplomatické styky s Katarom a uvalili naň sankcie ešte začiatkom júna, pôvodne požadovali splnenie 13 požiadaviek do 10 dní od doručenia.

 

Katar odmietol ich splnenie s odôvodnením, že podmienky považuje za nelegálne a zasahujúce do suverenity štátu. Na zozname ponechali boj proti terorizmu či extrémizmu, ukončenie provokácie a podnecovanie nenávisti. Katar obvinenia odmieta a na správu o zredukovaní podmienok zatiaľ nereagoval.
Katar výrazne poškodzujú najmä dopravné obmedzenia, ktoré znemožnili dovoz potravín po súši na základe uzavretia pozemnej hranice Saudskou Arábiou. Teraz ich musia dovážať buď letecky alebo po mori.


Splniť podmienky by momentálne pre Katar nemal byť žiaden problém. Odborníci sa domnievajú, že zmiernenie ultimáta by mohlo domôcť spor vyriešiť iba na krátky čas. Hlavným problémom naďalej zostane odlišné chápanie pojmu terorizmus. Liberálny postoj  Kataru, ktorý ponecháva priestor na vyjadrenie vlastného názoru a kritiky na adresu arabských krajín. Okrem iného podporuje Moslimské bratstvo, ktoré je v Egypte zakázané a označované za teroristickú organizáciu. Tie často nabádajú verejnosť k zvrhnutiu vlád v regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies