Katar doručil svoju odpoveď na ultimátum arabským krajinám

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 07:58 • 2 min
Katar doručil svoju odpoveď na ultimátum arabským krajinám

DUBAJ - Štvorica arabských krajín dnes informovala, že už má od Kataru odpoveď na svoje požiadavky. Ich splnenie zo strany Kataru je podmienkou pre ukončenie súčasnej diplomatickej krízy v Perzskom zálive.

slovakia

left justify in out

Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) v spoločnom vyhlásení, zverejnenom dnes skoro ráno, oznámili, že na reakciu Kataru "včas" odpovedia. Bližšie podrobnosti neuviedli. Agentúra AP však súčasne pripomenula, že ministri zahraničných vecí spomínaných štyroch štátov sa majú dnes stretnúť v Káhire.

 

Arabské štáty dali v pondelok Kataru ešte dva dni na to, aby splnil trinásťbodový zoznam ich požiadaviek. Urobili tak po tom, ako kuvajtský emir požiadal o predĺženie lehoty v rámci svojho úsilia o urovnanie diplomatickej krízy.

Arabské štáty zverejnili svoje požiadavky 22. júna a dali Kataru desať dní na ich splnenie. Nový konečný termín vypršal v utorok neskoro večer alebo dnes skoro ráno.

 

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a SAE prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Dauhu obviňujú okrem iného z podpory teroristických organizácií. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.

 

Katar už dlho popiera, že by podporoval extrémistické skupiny, a udržiava vzťahy s Iránom, keďže sa s ním delí o obrovské ťažobné pole zemného plynu pri svojom pobreží. Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies