Katar aj napriek kritike obnovuje diplomatické styky s Iránom, k ukončeniu krízy v regióne chce prispieť aj Rusko

NETKY.SK • 31 August 2017, 09:08 • 2 min
Katar aj napriek kritike obnovuje diplomatické styky s Iránom, k ukončeniu krízy v regióne chce prispieť aj Rusko

DOHA – Aj napriek nevôle arabských krajín, Katar obnovil diplomatické vzťahy s Iránom. Ich dobré vzťahy boli jedným z dôvodom uvalenia embarga na najbohatší emirát sveta.

slovakia

left justify in out

Katar poslal do Teheránu katarského veľvyslanca, ktorého museli počas krízy a blokády, ktorú iniciovala Saudská Arábia. Tá bola hlavným iniciátorom krízy v Perzskom zálive. "Katar vyjadruje želanie vo všetkých oblastiach posilniť bilaterálne vzťahy s Iránskou islamskou republikou," uviedlo katarské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Aj napriek tomu, že bol Katar nútený stiahnuť svojho veľvyslanca z Iránu, naďalej udržiavali dobré obchodné vzťahy čo sa prejavilo aj na dodávkach jedla, počas blokády. Obe krajiny navyše zdieľajú veľké morské náleziská plynu.

 

Katar, ktorý vlani konal solidárne s Rijádom a v poslednom čase skutočne prosperoval sa stal vďačným terčom diplomatického embarga so Saudskou Arábiou a jej spojencami. Dauha ďalej čelí obvineniam z údajnej podpory terorizmu, čo ale Katar odmieta. Spor s Teheránom sa týkal popravy šiitského duchovného v Saudskej Arábii a následného útoku iránskych demonštrantov na saudskoarabskú ambasádu v iránskej metropole.

 

K zmierneniu napätia v Perzskom zálive by mohol pomôcť  ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý pricestoval do Dohy a stretol sa so svojim katarským náprotivkom. Lavrov verí, že arabské krajiny nájdu spoločnú reč, čo povedie k zlepšeniu vzťahov medzi krajinami. Tesne pred tým ako pricestoval do Kataru, sa na svojej pracovnej ceste zastavil v Spojených arabských emirátoch a Kuvajte, ktorý zastáva pozíciu prostredníka medzi 4 krajinami a Dohou. Lavrov oceňuje snahy Kuvajtu ukončiť blokádu proti Kataru, ktorá sa začala 5. júna.  

 

Lavrov, ktorý v septembri navštívi Saudskú Arábiu a Jordánsko, povedal, že jediný spôsob, ako vyriešiť krízu, je prostredníctvom rokovaní a dialógu medzi všetkými stranami. Katarský minister zahraničných vecí povedal, že jeho krajina je jedinou stranou v spore, ktorá reagovala na úsilie Kuvajtu pozitívne. "Naším cieľom je vyriešiť tento konflikt a ukončiť blokádu, nielen sedieť pri stole len kvôli rokovaniam," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona