Katalánsky premiér sa za referendum môže zodpovedať pred súdom

NETKY.SK • 11 November 2014, 20:58 • 2 min
Katalánsky premiér sa za referendum môže zodpovedať pred súdom

MADRID - Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas by za usporiadanie neoficiálneho referenda o odtrhnutí Katalánska od Španielska mohol čeliť žalobe, napísala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na španielske médiá.

slovakia

left justify in out

O tom, či prokurátor voči Masovi a niektorým ministrom katalánskej vlády vznesie obvinenie, sa podľa španielskej tlačovej agentúry Efe rozhodne v stredu.  
     

Nedeľňajšie nezáväzné referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska sa v regióne uskutočnilo napriek nesúhlasu vlády v Madride a rozhodnutiu ústavného súdu. Zúčastnilo sa na ňom 2,25 milióna obyvateľov Katalánska, z ktorých 80,7 percenta podporilo návrh na úplnú nezávislosť regiónu od Španielska.
     

Podľa nemenovaných právnikov nerešpektovanie rozhodnutia ústavného súdu o pozastavení referenda o nezávislosti Katalánska možno považovať za prejav občianskej neposlušnosti, čo by sa týkalo najmä Masa. Ten v nedeľu vyhlásil, že na seba berie všetku zodpovednosť za organizovanie hlasovania a neobáva sa dôsledkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies