Katalánsky parlament schválil zákon umožňujúci referendum

NETKY.SK • 20 September 2014, 15:01 • 2 min
Katalánsky parlament schválil zákon umožňujúci referendum

BARCELONA - Katalánsky parlament v piatok neskoro v noci veľkou väčšinou schválil nový zákon, na základe ktorého chce na deviateho novembra vyhlásiť nezáväzné referendum o odtrhnutí sa od Španielska.

slovakia

left justify in out

Nový zákon dáva lídrovi Arturovi Masovi právomoc na podniknutie krokov vedúcich k oddeleniu sa od zvyšku juhoeurópskej krajiny.


Odobrenie normy sa stalo skutočnosťou deň po plebiscite, v ktorom Škóti hlasovali za ďalšie zotrvanie vo Veľkej Británii. No kým vláda v Londýne s hlasovaním súhlasila, Madrid je razantne proti a hovorí o porušení ústavy. Podľa Masa by však Madrid mal konečne "pochovať staré Španielsko a znovuobjaviť, že krajinu tvorí niekoľko národov". 

 

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd ešte v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Vláda v Madride kategoricky odmieta vypísanie akéhokoľvek plebiscitu o oddelení časti územia. 


Španielska ústava totiž nepovoľuje referendum, na ktorom by sa nezúčastnili všetci Španieli. Španielsky ústavný súd by sa mal ku katalánskej veci vyjadriť v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona