Katalánsky parlament podnikol krok smerom k vyhláseniu referenda o nezávislosti od Španielska

NETKY.SK • 20 September 2014, 09:40 • 2 min
Katalánsky parlament podnikol krok smerom k vyhláseniu referenda o nezávislosti od Španielska

BARCELONA - Katalánsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov udelil regionálnemu lídrovi Arturovi Masovi právomoc vyhlásiť referendum o nezávislosti od Španielska.

slovakia

left justify in out

Členovia regionálneho poslaneckého zboru schválili príslušnú legislatívu pomerom hlasov 106 ku 28. Šéf katalánskej autonómnej vlády Artur Mas zatiaľ neuviedol, kedy podpíše dekrét o vypísaní plebiscitu. Podľa očakávaní sa bude referendum v 7,5-miliónovom bohatom Katalánsku konať 9. novembra. Španielsky premiér Mariano Rajoy je odhodlaný zabrániť konaniu hlasovania, ktoré centrálna vláda v Madride kategoricky odmieta ako protiústavné. 
      

Artur Mas trvá na tom, že Katalánci musia mať rovnaké právo vyjadriť sa k otázke nezávislosti, aké tento týždeň mohli uplatniť Škóti, ktorí sa napokon rozhodli pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Na rozdiel od Škótska by prípadné katalánske referendum nespustilo proces oddelenia tohto regiónu od Španielska. V prípade, že sa plebiscit bude konať a voliči v ňom podporia myšlienku nezávislosti, Mas bude mať - ako tvrdí - dostatočný politický mandát, aby o tejto otázke seriózne vyjednával s madridskou vládou. 

 

Španielska ústava však zakazuje referendá, ktoré by sa konali len v jednej časti krajiny. Experti preto predpovedajú, že hlasovanie napokon z tohto dôvodu zablokuje španielsky ústavný súd. Podľa prieskumov je za uskutočnenie referenda väčšina Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies