Katalánsky líder oznámil termín predčasných parlamentných volieb

NETKY.SK • 4 August 2015, 09:08 • 2 min
Katalánsky líder oznámil termín predčasných parlamentných volieb

MADRID - Katalánske vedenie dnes oficiálne oznámilo dátum konania predčasných parlamentných volieb, ktoré sú všeobecne považované za náhradu hlasovania o nezávislosti tohto bohatého regiónu Španielska. Katalánsky prezident Artur Mas oznámil termín volieb na 27. septembra.

slovakia

left justify in out

Vypísanie volieb o rok skôr, než je ich pôvodný termín, podľa agentúry Reuters vyvinie tlak na stredopravicového španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorý odmieta nezávislosť Katalánska. "Všetci vieme, že tieto voľby budú veľmi odlišné," uviedol Mas po tom, ako podpísal dekrét o rozpustení parlamentu.

 

Prípadné volebné víťazstvo tamojších separatistických lídrov by podľa nich umožnilo cestu Katalánska k suverenite v rozmedzí 18 mesiacov. Spôsob prekonania neochvejného postavenia Madridu však nešpecifikovali. Vo vlaňajšom, Madridom zakázanom, referende sa za nezávislosť vyslovilo zhruba 80 percent voličov, účasť však bola iba 40-percentná.

 

Kampaň pred tohtoročnými voľbami sa začne 11. septembra, keď Katalánsko oslavuje štátny sviatok. Vlani o tomto čase zaplnili ulice Barcelony státisíce ľudí dovolávajúcich sa práva na hlasovanie o potenciálnom odtrhnutí sa Katalánska od Španielska. Túto iniciatívu vtedy podporili aj odporcovia nezávislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies