Katalánsko vyhlási nezávislosť, ak nebude dialóg. Vláda odpovedala, že mu siahne na autonómnosť

NETKY.SK • 19 Október 2017, 10:34 • 2 min
Katalánsko vyhlási nezávislosť, ak nebude dialóg. Vláda odpovedala, že mu siahne na autonómnosť

MADRID - Katalánsky parlament pristúpi k vyhláseniu nezávislosti, ak Španielsko bude aj naďalej odmietať dialóg s Barcelonou a pokračovať v politickom nátlaku. Vláda odpovedala, že siahne Katalánsku na autonómnosť.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v liste, ktorý v reakcii na ultimátum španielskej vlády napísal jej predsedovi Marianovi Rajoyovi katalánsky premiér Carles Puigdemont. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Španielska televízia TV3 uviedla, že Rajoy Puigdemontov list dostal a "nehodnotil ho pozitívne".

 

Španielska vláda sa v sobotu stretne na mimoriadnom zasadnutí, aby odštartovala proces prevzatia čiastočnej alebo plnej kontroly nad Katalánskom. Reaguje tak na list katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta, ktorý pohrozil vyhlásením nezávislosti regiónu. Puigdemont v liste uviedol, že pokiaľ bude španielska vláda pokračovať v "blokovaní dialógu a represiách", katalánsky parlament pristúpi k hlasovaniu o vyhlásení nezávislosti od Španielska.


Madrid odpovedal, že vláda sa stretne na mimoriadnej schôdzke a "schváli opatrenia, ktoré pošle do Senátu za účelom ochrany všeobecného záujmu všetkých Španielov". Opatrenia spadajú pod článok 155 španielskej ústavy z roku 1978, avšak za štyri desaťročia od znovunastolenia demokracie po skončení diktatúry generála Francisca Franca ich ešte nikdy nepoužili.

Vláda v Madride dala Katalánsku ultimátum, aby sa vzdalo svojich snáh o osamostatnenie, inak prevezme kontrolu nad regiónom. Katalánsky prezident odmietol španielskej vláde vyhovieť a naďalej trvá na potrebe rokovaní.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Katalánska kríza pokračuje, skončí sa tento spor občianskou vojnou?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona