Katalánsko volilo, výsledky vyzerajú byť tesné

NETKY.SK • 21 December 2017, 21:00 • 2 min
Katalánsko volilo, výsledky vyzerajú byť tesné

BARCELONA – Samozrejme, hovoríme o pomere medzi promadridskými stranami a zástancami samostatnosti. Predbežné exitpoly hovoria o dosť vyrovnanej súťaži medzi týmito blokmi.

slovakia

left justify in out

Prieskumy z tzv. exit polls po predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku naznačujú, že o prvú priečku bude zápasiť promadridská strana Občania so secesionistickou Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC). Podľa agentúry Catalan News by strany podporujúce nezávislosť Katalánska v regionálnom 135-člennom parlamente mohli mať väčšinu - podľa odhadov až 67-71 poslancov, pričom absolútnu väčšinu má subjekt so 68 poslancami.

 

Podľa prvých odhadov zverejnených mediálnou korporáciou Grupo Godó by Občania mali v parlamente obsadiť 34-37 kresiel, zatiaľ čo ERC by malo patriť 34-36 mandátov. Zoskupeniu Spoločne pre Katalánsko (JxCat) zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta by malo získať 28-29 mandátov.

 

Socialisti (PSC), ktorí sú proti odtrhnutiu, by mohli počítať s 18-20 mandátmi. Koalícia Spoločne môžeme (CeC-Podem; používa sa aj skratka CatComú/Podem) podľa odhadov zrejme získa sedem-osem mandátov. Radikálna strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) by mohla mať v parlamente päť až šesť zástupcov a konzervatívna Ľudová strana (PP) troch až piatich poslancov.

 

Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách sa skončilo o 20.00 h SEČ. Podľa očakávania voľby sprevádzala vysoká účasť voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies