Katalánsko urobí kroky na prípravu referenda

NETKY.SK • 19 September 2014, 13:05 • 2 min
Katalánsko urobí kroky na prípravu referenda

BARCELONA — Deň potom, ako Škóti v referende odmietli odtrhnutie Škótska od Spojeného kráľovstva, sa očakáva, že regionálny parlament v španielskom Katalánsku udelí jeho lídrovi právo vyhlásiť referendum o samostatnosti, o ktorom Madrid hovorí, že bude nelegálne.

slovakia

left justify in out

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa už vyjadril, že zabráni referendu, ktoré chcú katalánski separatisti uskutočniť v najbohatšom španielskom regióne so 7,5 milióna obyvateľov 9. novembra.

 

Španielska ústava nepovoľuje referendum, na ktorom by sa nezúčastnili všetci Španieli, a experti tvrdia, že ústavný súd by označil referendum za protiústavné. Výsledkom katalánskeho referenda nebude automaticky odrhnutie Katalánska od Španielska. Katalánci v ňom len vyjadria svoj názor na osamostatnenie. Ak povedia odtrhnutiu áno, bude môcť katalánsky líder Artur Mas povedať, že mu to dáva právo rokovať o ceste k nezávislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona