Katalánsko bude mať 27. septembra predčasné regionálne voľby

NETKY.SK • 15 Január 2015, 08:25 • 2 min
Katalánsko bude mať 27. septembra predčasné regionálne voľby

BARCELONA - Dve hlavné katalánske strany sa dnes dohodli na usporiadaní predčasných volieb do regionálneho parlamentu v bohatom severovýchodnom španielskom regióne. Na tlačovej konferencii o tom informoval šéf regionálnej katalánskej vlády Artur Mas, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie chcú katalánski politici ako náhradu za referendum o nezávislosti od Španielska, proti ktorému sa stavia Madrid. Hlasovanie ukáže, či je väčšina katalánskych zákonodarcov za ďalšie presadzovanie nezávislosti, uviedla agentúra AP.
      

Katalánsky denník La Vanguardia napísal, že hlasovanie sa bude konať 27. septembra a tento termín neskôr potvrdil aj Mas. Toto hlasovanie sa uskutoční len niekoľko mesiacov pred celošpanielskymi parlamentnými voľbami a opäť oživuje záležitosť, ktorá hlboko rozdeľuje spoločnosť - tou je postavenie Katalánska v rámci Španielska, alebo mimo neho.
      

Španielsky premiér Mariono Rajoy zaujal tvrdé stanovisko ku katalánskym ambíciám odtrhnúť sa od Madridu. Katalánsko so 7,6 milióna obyvateľmi je totiž pre Španielsko veľmi dôležitým regiónom - tvorí až jednu pätinu celkového hospodárskeho produktu krajiny. Rajoy argumentuje, že ústava Španielska zakazuje Katalánsku odtrhnúť sa a ísť vlastnou cestou.
      

Katalánskemu lídrovi Masovi sa teda vlani nepodarilo presvedčiť centrálnu vládu v Madride, aby povolila regiónu usporiadať referendum o nezávislosti. Separatisti tvrdia, že katalánski zákonodarcovia jednostranne vyhlásia nezávislosť od Španielska, ak v ohlásených predčasných voľbách získajú väčšinu podporovateľov v 135-člennom regionálnom parlamente.
      

Hlasovanie sa uskutoční na katalánsky štátny sviatok. Dohodla sa na tom Masova strana Konvergencia a jednota (CiU) a Katalánska republikánska ľavica (ERC), ktoré sú za nezávislosť. Katalánske voľby do regionálneho parlamentu sa mali uskutočniť najneskôr v roku 2016. Väčšina ľudí v Katalánsku by hlasovala za zotrvanie v Španielsku, ako v decembri ukázal prieskum verejnej mienky. Bol to prvý dôkaz za celé roky, že väčšina voličov je proti nezávislosti, ale iba veľmi tesne.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies