Katalánski separatisti pochodovali za referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 11 September 2014, 13:15 • 2 min
Katalánski separatisti pochodovali za referendum o nezávislosti

BARCELONA - Katalánski separatisti na severovýchode Španielska vyšli dnes do ulíc Barcelony i ostatných miest tohto 7,6-miliónového regiónu za vypísanie referenda o jeho nezávislosti. Dúfajú, že do protestného pochodu sa zapojí najmenej milión ľudí, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva prichádza týždeň pred konaním plebiscitu o odtrhnutí sa Škótska od Spojeného kráľovstva. Podobné hlasovanie by však podľa ústrednej španielskej vlády v Madride bolo protiprávne. 
     

Katalánsky líder Artur Mas i Gavarró uviedol, že jeho regionálna vláda sa plánov na usporiadanie referenda 9. novembra nevzdá.
     

Odborníci však predpokladajú, že výsledky volieb ústavný súd neuzná, argumentujúc tým, že referendum môže vyhlásiť iba centrálna vláda. Mas ale nechce priamo odporovať Madridu, píše agentúra DPA. Demonštrácia sa koná pri príležitosti výročia porážky Katalánska vo vojne o španielske dedičstvo z roku 1714.
     

Stúpencov suverenity Katalánska povzbudili výsledky najnovších prieskumov v Škótsku, podľa ktorých by mohlo byť tamojšie hlasovanie úspešné. Rovnako zmýšľajú i Korzičania, ktorí sa chcú oddeliť od Francúzska, či belgickí Flámi, požadujúci väčšiu autonómiu, nezávislosť alebo pripojenie k Holandsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies