Katalánski separatisti môžu zasadnúť do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 20 December 2019, 15:22 • 2 min
Katalánski separatisti môžu zasadnúť do Európskeho parlamentu

BRUSEL - Dvaja katalánski separatistickí politici dostali v dnešných hodinách akreditáciu členov Európskeho parlamentu (EP) po tom, ako súd Európskej únie rozhodol, že Španielsko nemalo právo brániť im ujať sa poslaneckých mandátov.

slovakia

left justify in out

Oficiálne prevzatie preukazov

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont a jeho minister zdravotníctva Toni Comín dorazili do budovy EP v Bruseli, aby si prevzali svoje preukazy pred davom reportérov.

 

"Je to deň radosti - nielen pre nás, ale všetkých, ktorí veria v Európu založenú na vôli jej občanov," vyhlásil Puigdemont, už so svojím modrým parlamentným preukazom. "Je to dôkaz, že stojí za to bojovať," dodal.

 

img

 

Exil v Belgicku

Puigdemonta a Comína zvolili do Európskeho parlamentu v máji, svojich kresiel sa však nemohli ujať, pretože žijú v dobrovoľnom exile v Belgicku a nezúčastnili sa na slávnostnej prísahe španielskych europoslancov, ktorá sa podľa španielskych zákonov vyžaduje. Obaja patria ku katalánskym politikom a aktivistom, ktorých Madrid obviňuje z protištátnej činnosti pre účasť na organizácii zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

 

img

 

Poslanecká imunita od EÚ

Vo štvrtok Súdny dvor EÚ rozhodol, že členom EP prislúcha poslanecká imunita od chvíle, keď sú zverejnené výsledky eurovolieb, pričom by im malo byť umožnené ujať sa svojich kresiel. 

 

img

 

Ak ich chce Španielsko stíhať, musí najskôr požiadať europarlament, aby ich zbavil imunity. Madrid to dosiaľ neurobil, španielsky najvyšší súd však dal prokuratúre a obhajobe päť dní na predloženie svojich stanovísk pred tým, ako bude reagovať na verdikt Súdneho dvora EÚ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona