Katalánski politici v Bruseli rokovali v sídle Európskej slobodnej aliancie

NETKY.SK • 24 Január 2018, 13:51 • 2 min
Katalánski politici v Bruseli rokovali v sídle Európskej slobodnej aliancie

BRUSEL - Schôdzka predsedu katalánskeho parlamentu Rogera Torrenta s kandidátom na predsedu katalánskej vlády Carlesom Puigdemontom sa v stredu v Bruseli konala v hlavnom sídle Európskej slobodnej aliancie (EFA), ktorá je jednou z mála organizácií neuznávajúcich uplatnenie článku 155 španielskej ústavy voči Katalánsku.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa stretnutie Torrenta s Puigdemontom malo uskutočniť v sídle stáleho zastúpenia Katalánska v EÚ, ale vláda v Madride to zakázala.

 

Puigdemontov hovorca Joan Maria Piqué uviedol, že ochranka budovy na príkaz španielskeho ministerstva zahraničných vecí zakázala Puigdemontovi vstup do budovy zastúpenia Katalánska v EÚ. Piqué pritom v mene delegácie upozornil, že "ani (bývalý) predseda vlády ani poradcovia, ktorí ho sprevádzali, nie sú na úteku pred spravodlivosťou. Španielsko nevyžaduje ich zatknutie v Belgicku". Dodal, že budova katalánskeho zastúpenia v Bruseli nie je španielskym územím. Avizoval, že katalánska delegácia si vyhradzuje právo na súdne konanie v reakcii na toto gesto španielskej vlády.

 

Torrent mal v úmysle na stretnutí s Puigdemontom analyzovať súčasnú politickú situáciu v Katalánsku a možnosti jeho prípadného opätovného uvedenia do funkcie predsedu katalánskej vlády. Na stretnutí sa mali zúčastniť aj štyria ministri Madridom zosadenej Puigdemontovej vlády, ktorí sú tiež v exile v Bruseli.

 

Prvé zasadnutie katalánskeho parlamentu, na ktorom budú poslanci posudzovať kandidátov na nového premiéra, by sa malo konať v termíne od 29. do 31. januára. Predsedom katalánskej vlády sa stane ten z kandidátov, ktorý v hlasovaní získa absolútnu väčšinu z 135 hlasov. Ak takúto podporu nezíska nikto, o dva dni sa začne nová rozprava. Na víťazstvo v druhom kole hlasovania bude stačiť jednoduchá väčšina hlasov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies