Katalánski lídri musia zaplatiť kolektívnu zálohu 2,1 milióna eur

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 16:57 • 2 min
Katalánski lídri musia zaplatiť kolektívnu zálohu 2,1 milióna eur

MADRID - Sudca španielskeho najvyššieho súdu Pablo Llarena požaduje od 14 členov bývalej katalánskej vlády vyplatenie 2,1 milióna eur, ktoré poslúžia ako kolektívna záloha, dokým súd neurčí, či zneužili verejné prostriedky.

slovakia

left justify in out

V tejto sume je zahrnutých aj 1,6 milióna eur, ktoré boli podľa súdneho vyšetrovania použité z verejných financií na pokrytie výdavkov spojených s októbrovým nezákonným referendum o nezávislosti Katalánska, informovala v piatok agentúra AP.

 

Llarena celý prípad opísal ako "útok na ústavný štát", ktorý s "nezvyčajnou silou a vytrvalosťou" presadzuje vôľu zaviesť zmenu vo vláde Katalánska i celej krajiny. Sudca tiež uviedol, že katalánski separatistickí politici a občianske skupiny sa v uplynulých šiestich rokoch tajne dohovárali na pláne vyhlásiť nezávislosť Katalánska, čo je v rozpore so španielskym právnym poriadkom.

 

Piatkové rozhodnutie vydal sudca na konci štvormesačného vyšetrovania nelegálneho pokusu Katalánska o osamostatnenie sa od Španielska. Uviedol v ňom, že dovedna 25 Kataláncov bude súdených za vzburu, spreneveru či neposlušnosť. Zo vzbury zároveň obžaloval 13 katalánskych politikov, ktorí sa vlani podieľali na pokuse vyhlásiť nezávislosť Katalánska od Španielska. V prípade usvedčenia im hrozí až 30-ročné väzenie.

 

Medzi obžalovanými sú aj bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý žije v belgickom exile, líder Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Oriol Junqueras, bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová, separatistickí aktivisti Jordi Sánchez a Jordi Cuixart či podpredsedníčka ERC Marta Roviraová, ktorá v piatok listom oznámila, že predvolanie na súd nebude rešpektovať a odchádza do exilu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies