AKTUALIZOVANÉ V Katalánsku ide do tuhého! Už zajtra sa rozhodne, kto sa dostane do regionálneho parlamentu

NETKY.SK • 20 December 2017, 13:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ V Katalánsku ide do tuhého! Už zajtra sa rozhodne, kto sa dostane do regionálneho parlamentu

BARCELONA - Španielsky premiér Mariano Rajoy podporil v kampani pred regionálnymi voľbami v Katalánsku svoju Ľudovú stranu (PP), pričom vyzdvihol nekompromisné zásahy svojej vlády proti katalánskym separatistom.

slovakia

left justify in out

Práve v utorok sa skončila kampaň pred štvrtkovými predčasnými voľbami do katalánskeho regionálneho parlamentu. Rajoy vypísal voľby po tom, čo odvolal katalánsku vládu zastávajúcu odtrhnutie od zvyšku Španielska a regionálni zákonodarcovia vyhlásili 27. októbra jednostrannú nezávislosť. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že kandidát Rajoyovej konzervatívnej PP na predsedu katalánskej regionálnej vlády Xavier García Albiol ide do volieb s minimálnou podporou. Mnoho konzervatívnych voličov totiž prešlo k strane Občania (Ciudadanos).

 

Rajoy nedávno zintenzívnil predvolebnú kampaň v Katalánsku, v prieskumoch totiž PP získala len okolo šesť percent hlasov. Na podujatí v utorok, v posledný deň kampane, španielsky premiér povedal priaznivcom Ľudovej strany v Barcelone: "Odvolali sme (katalánsku) vládu, pretože spočívala na hromade nezákonností." A dodal: "Tí, čo bránia demokraciu, ústavu a zákon, sú na dobrej strane dejín."

 

Aj ďalší stranícki lídri a politici urobili v utorok ešte posledné pokusy získať nerozhodnutých voličov v španielskom regióne Katalánsku. Prieskumy totiž naznačujú, že pôjde o tesný súboj medzi podporovateľmi odtrhnutia regiónu a ich politickými súpermi, ktorí chcú zostať súčasťou Španielska. Podľa prieskumov vyše 20 percent z 5,5 milióna voličov Katalánska sa ešte nerozhodlo, komu dajú vo štvrtok 21. decembra svoj hlas.

 

Líderka strany Občania Inés Arrimadasová, favoritka medzi kandidátmi na regionálneho predsedu vlády, sa stavia proti nezávislosti Katalánska. Na zhromaždení uviedla, že ak vyhrá voľby, pochová snahy regiónu odtrhnúť sa od Španielska. "Vo štvrtok sa prebudíme z tejto nočnej mory presadzovania nezávislosti," uviedla svojim podporovateľom 34-ročná právnička Arrimadasová.

 

Bývalý predseda regionálnej vlády Carles Puigdemont - zosadený separatistický líder, ktorý je v Bruseli a vyhýba sa tam španielskej spravodlivosti - sa zaviazal, že ak bude znovu zvolený, vráti sa do Katalánska. Voľby označil za zúčtovanie so španielskym konzervatívnym premiérom Rajoyom. "Tentoraz nejde o to, kto vyhrá voľby - ide o to, či vyhrá krajina, alebo Rajoy," povedal Puigdemont vo videoprejave, ktoré vysielali naživo z belgického hlavného mesta politikovým priaznivcom vo vlasti.

 

Marta Rovirová, kandidátka číslo dva za Katalánsku republikánsku ľavicu (ERC), vyhlásila, že jej cieľom je vdýchnuť nový život snahám o odtrhnutie regiónu. ERC má v prieskumoch verejnej mienky približne rovnaké výsledky ako Občania (Ciudadanos) - nachádzajú sa na prvých priečkach rebríčka. Zhromaždenie ERC sa konalo v barcelonskej štvrti, kde žije Oriol Junqueras, v súčasnosti uväznený stranícky líder. Tento bývalý podpredseda katalánskej vlády je vo väznici v Madride za predbežné obvinenia zo vzbury, keďže v októbri podporil jednostranné vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

 

Prieskumy predpovedajú, že pôjde o tesný volebný zápas medzi Junquerasom, Puigdemontom a Arrimadasovou. A tiež to, že žiadne politické zoskupenie nezíska väčšinu v regionálnom parlamente. Španielsky denník El País na základe sumarizácie výsledkov viacerých prieskumov verejnej mienky vypracoval model, ako by mohli dopadnúť voľby. Dospel k záveru, že voľby by mohla vyhrať promadridská, unionistická strana Občania (Ciudadanos) s 23,3 percentami hlasov.

 

Na druhom mieste by mohli byť secesionisti z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) s 22,2 percentami. Tretie miesto so 17,7 percentami by malo patriť zoskupeniu Spoločne pre Katalánsko (JxCat) zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta. Socialisti (PSC), ktorí sú proti odtrhnutiu sa Katalánska, by mohli dostať 15,3 percenta hlasov.

 

Rozhodujúcou silou zostáva regionálny spojenec krajne ľavicovej strany Môžeme (Podemos) - koalícia Spoločne môžeme (CeC-Podem; používa sa aj skratka CatComú/Podem), ktorú je podľa prieskumov odhodlaných voliť deväť percent voličov a mohla by tak v katalánskom parlamente získať osem kresiel. Podľa modelu El Paísu by radikálna Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) mohla počítať s 6,2 percentami hlasov, nasledovaná v Španielsku vládnucou konzervatívnou Ľudovou stranou (PP), ktorá so ziskom 5,5 percenta skončila na poslednom mieste.

 

Pokiaľ ide o počet mandátov, zásluhou pomerne zložitého hlasovacieho systému by ERC mohla mať v parlamente 33 poslancov, Občania 31 či 32, JxCat 27 zástupcov, PSC zrejme 20 poslancov, CeC-Podem deväť mandátov, CUP by malo zastupovať osem poslancov a PP môže získať šesť mandátov. Po započítaní hlasov odovzdaných obom hlavným táborom -- prívržencom a odporcom odštiepenia Katalánska -- by sa secesionisti mali podľa El Paísu priblížiť k získaniu absolútnej väčšiny, 68 kresiel v 135-miestnom parlamente, zatiaľ čo unionisti by mohli očakávať 56-63 mandátov.

 

Podľa pozorovateľov je jasné, že "žolíka" bude mať v ruke koalícia CeC-Podem, ktorá je síce proti nezávislosti Katalánska, ale svojich sympatizantov vyzvala, aby sa zúčastnili na kontroverznom referende z 1. októbra, pričom im však neodporučila, ako hlasovať. Vo svojom predvolebnom programe sa CeC-Podem vyslovuje za nové referendum o ďalšom osude Katalánska, ale konanom so súhlasom Madridu. Želá si tiež, aby Katalánsko zostalo súčasťou Španielska, ktoré by sa malo transformovať na "plurinacionálny štát".

 

Katalánska ústredná volebná komisia (ÚVK) sa v utorok večer uzniesla, že v záujme zachovania politickej neutrality sa vo volebných miestnostiach a na štátnych úradoch nesmú nachádzať žiadne symboly, ktoré by mohli byť považované za agitáciu v prospech niektorej z politických strán a koalícií. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník La Vanguardia.

 

Ide okrem iného o katalánske žlto-červené vlajky, ktoré používajú prívrženci nezávislosti Katalánska od Španielska, i žlté vlajky, stuhy a odznaky - symboly podpory väznených katalánskych politikov zadržaných v súvislosti s ich politickými snahami za odčlenenie sa Katalánska od Španielska. Takéto vlajky už celé mesiace zdobia ulice a domy katalánskych miest. Okrem nich však visí aj veľa španielskych zástav. Mnohí ľudia nosia na oblečení žlté odznaky v tvare mašličky, ktoré sú tiež symbolom podpory nezávislosti Katalánska.

 

Mnohé hlasy nasvädčujú tomu, že účasť na predčasných parlamentných voľbách dosiahne až 80%. Záujem Kataláncov odhlasovať vo voľbách je skutočne vysoký aj s prihliadnutím na udalosti, ktoré sa v regióne za posledné obdobie odohrali. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona