Katalánska vláda oznámila konečné výsledky referenda o nezávislosti

NETKY.SK • 6 Október 2017, 22:45 • 2 min
Katalánska vláda oznámila konečné výsledky referenda o nezávislosti

MADRID - Katalánska regionálna vláda oznámila dnes konečné výsledky nedeľňajšieho referenda o nezávislosti tohto regiónu od Španielska.

slovakia

left justify in out

Po sčítaní všetkých hlasov Barcelona ohlásila, že v prospech suverenity sa vyjadrilo 90,18 percenta voličov, informuje agentúra DPA. Tieto údaje sa príliš nelíšia od prvých odhadov, ktoré boli známe už niekoľko hodín po uzatvorení volebných miestností. K urnám prišlo takmer 2,29 milióna z 5,3 milióna oprávnených voličov, čo znamená, že volebná účasť dosiahla 43 percent, uviedla na svojej webovej stránke katalánska vláda.

 

Proti katalánskej suverenite hlasovalo približne osem percent voličov. Mnohí z tých, ktorí uprednostňujú zotrvanie regiónu v rámci Španielska, referendum bojkotovali. Katalánsky premiér Carles Puigdemont predtým vyhlásil, že plánuje vyhlásiť nezávislosť Katalánska do 48 hodín od zverejnenia konečných výsledkov referenda, ktoré centrálna vláda v Madride označila za protiústavné. Zasadnutie regionálneho parlamentu, avizované na pondelok, ústavný súd zakázal.

 

Puigdemont medzitým uviedol, že v utorok bude mať prejav pred katalánskym zákonodarným zborom, kde hodlá hovoriť o "súčasnej politickej situácii". To, či sa na plenárnom zasadnutí bude hlasovať aj o vyhlásení nezávislosti regiónu, nešpecifikoval.

 

Španielska vláda dnes prijala dekrét umožňujúci firmám a bankám sídliacim na území Katalánska ľahšie presunúť sídlo svojej oficiálnej registrácie z tohto secesionistického regiónu. Madrid opakovane označil referendum za ilegálne, katalánske vedenie však k plebiscitu napriek tomu 1. októbra prikročilo. Madridu nepomohli ani násilné zásahy španielskej polície, ktoré sa dočkali medzinárodného odsúdenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona