Katalánska vláda chce dosiahnuť nezávislosť voľbami

NETKY.SK • 26 November 2014, 06:33 • 2 min
Katalánska vláda chce dosiahnuť nezávislosť voľbami

BARCELONA - Katalánsky premiér Artur Mas chce dosiahnuť osamostatnenie svojho regiónu od Španielska prostredníctvom nových volieb.

slovakia

left justify in out

Predčasné voľby však mieni vyhlásiť až vtedy, ak budú mať povahu hlasovania o nezávislosti Katalánska, informovala v noci na dnes agentúra DPA. Mas v utorok neskoro večer na konferencii v Barcelone za potlesku približne 3000 ľudí dodal, že cieľom je vytvorenie nezávislého štátu už za 18 mesiacov. Katalánska vláda uskutočnila 9. novembra neoficiálne hlasovanie o nezávislosti. Zúčastnili sa na ňom dva milióny ľudí, čo je viac než tretina oprávnených voličov v regióne. Viac než 80 percent z nich sa vyslovilo za samostatnosť.

     

Na Masa a ďalších katalánskych predstaviteľov medzičasom podala prokuratúra žalobu, pretože španielsky ústavný súd po zastavení pôvodne plánovaného referenda o nezávislosti zakázal aj neoficiálny plebiscit. V žalobe sú obvinení zo zneužitia verejných prostriedkov, prisvojenia si právomocí, neposlúchnutia nariadenia a bránenia výkonu spravodlivosti. Podľa ústrednej vlády v Madride by o odtrhnutí regiónu museli hlasovať všetci Španieli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies