Katalánska televízia neodvysielala prejav Juana Carlosa

NETKY.SK • 25 December 2013, 12:12 • 2 min
Katalánska televízia neodvysielala prejav Juana Carlosa

MADRID - Zamestnanci televízie označili za dôvod nesúhlas s úspornými opatreniami vlády, incident však poukazuje na rastúce napätie medzi vládou v Madride a autonómnym regiónom, ktorý sa usiluje o nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Katalánska verejnoprávna televízia prvýkrát vo svojej 30-ročnej histórii neodvysielala tradičný štedrovečerný španielskeho kráľa Juana Carlosa. Zamestnanci televízie počas prejavu nastúpili do krátkeho štrajku a stanica tak odvysielala náhradný program. Za oficiálny dôvod označili nesúhlas s výdavkovými škrtmi centrálnej vlády, ktoré zasiahli aj rozpočet a programy televízie. Kráľ sa v prejave priamo nezaoberal spornou otázkou nezávislosti Katalánska, Španielov však vyzval na jednotu v čase, kedy štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny čelí ťažkej hospodárskej kríze a rekordnej nezamestnanosti. "Spoločne sme vyriešili aj ťažšie problémy než tie, ktorým čelíme dnes a vždy sme sa usilovali o rovnaký spoločný ciel," zdôraznil 77-ročný monarcha.

Politické strany v Katalánsku sa tento mesiac dohodli, že referendum o nezávislosti autonómneho regiónu na severovýchode Španielska sa uskutoční 9. novembra budúceho roku. Občanov sa chcú opýtať, či chcú, aby bolo Katalánsko samostatným štátom. Vláda španielskeho premiéra Mariana Rajoya už varovala, že prípadné referendum bude v rozpore s ústavou a Madrid je v tejto veci pripravený podniknúť príslušné kroky. 

Nezávislosť Katalánska presadzuje vládna nacionalistická koalícia Zhoda a jednota (CiU) pod vedením premiéra Artura Mása a spojenecká Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Centrálna vláda podľa nich do regiónu investuje oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd v máji pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament v januári vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies