Katalánci síce požadujú predčasné voľby, no podľa prieskumu, by sa obsadenie v parlamente nezmenilo

NETKY.SK • 23 Október 2017, 09:33 • 2 min
Katalánci síce požadujú predčasné voľby, no podľa prieskumu, by sa obsadenie v parlamente nezmenilo

BARCELONA – Katalánska kríza vstupuje do rozhodujúceho týždňa. Pozastavenie autonómie v regióne španielskou vládou, by mohlo viesť k regionálnym voľbám. Podľa prieskumu verejnej mienky, by si predčasné voľby želali až dve tretiny Kataláncov.

slovakia

left justify in out

Voľby pod tlakom odmieta nielen katalánska vláda ale aj starostka Barcelony Ada Colauová. Podľa nej sa budú voľby v Katalánsku konať skôr či neskôr a za šťastné riešenie nepožuje, ak by sa konali teraz, za tejto vyostrenej situácie. Colauová vyzvala Carlesa Puigdemonta a španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby spolu začali komunikovať. „Keď je vôľa k dohode, ľudia si zavolajú, treba to urobiť diskrétne a bez kamier,“ prehlásila Colauová, ktorá by bola veľmi nerada, keby bol aplikovaný článok 155 španielskej ústavy.

 

Na základe tohto článku môže španielská vláda prevziať kontrolu nad záležitosťami Katalánska, odvolať tunajšiu vládu a obmedziť jej právomoci do času, kým sa v regióne neuskutočnia ďalšie voľby. Tie by mohli byť do 6 mesiacov. Do akej miery sa obmedzí autonómia Katalánska, prejedná tento týždeň zmiešaná komisia španielskeho Senátu. Kompletná zostava bude známa do pondelka 11:00 hodiny. Komisia sa bude zaoberať návrhom, ktorý v sobotu schválila vláda. Návrh môže komisia upraviť a v piatok ho predloží na zasadnutí Senátu, ku ktorému sa môže vyjadriť aj samotný katalánsky premiér.

 

Dnes sa zídu lídri politických frakcií katalánskeho parlamentu a v utorok jeho vedenie. Rokovať sa bude o ďalšom postupe a o dátume zasadnutia katalánskeho parlamentu, ktoré je predbežne naplánované na piatok. Proti krokom Madridu opäť vyšli Katalánci v sobotu do ulíc Barcelony. Školské odbory v Katalánsku vyzvali svojich spoluobčanov k protestom naplánovaných na stredu.

 

Združenie katalánskych obcí zas vyzvalo radnice, aby v pondelok zvolali mimoriadne zasadnutie, na ktorom chcú vyjadriť plnú podporu katalánskej vláde a odmietnuť aplikáciu článku 155.

 

Denník El Periódico priniesol v nedeľu výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorej by až 69% Kataláncov chcelo predčasné voľby, čím by sa vyriešil spor s Madridom. Pritom, ak by sa voľby konali v najbližšej dobe, dopadli by rovnako ako v roku 2015. Separatisti by opätovne získali väčšinu v regionálnom parlamente, teda 72 kresiel zo 135. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies