Katalánci dnes hlasujú v predčasných parlamentných voľbách

NETKY.SK • 21 December 2017, 08:49 • 2 min
Katalánci dnes hlasujú v predčasných parlamentných voľbách

MADRID - V španielskom regióne Katalánsko sa vo štvrtok konajú predčasné parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

Predchádzala im niekoľko mesiacov trvajúca politická kríza vyvolaná októbrovým referendom o nezávislosti, ktoré ústredná španielska vláda i ústavný súd označili za ilegálne.

 

Prieskumy naznačujú tesný súboj medzi separatistickými stranami a takzvanými ústavnými tábormi. Krajina s napätím čaká, či strany zasadzujúce sa za nezávislosť Katalánska opäť dokážu získať väčšinu parlamentných kresiel a zostaviť koaličnú vládu. Hlas môže odovzdať zhruba 5,5 milióna oprávnených voličov.

 

Pozorovatelia predpokladajú nezvyčajne vysokú volebnú účasť na úrovni viac než 80 percent. Madrid posilnil v regióne bezpečnostné opatrenia, očakávajúc násilie. Španielske ministerstvo vnútra vyslalo do Katalánska 15-tisíc policajtov, ktorí budú hliadkovať počas volebných hodín. Volebné miestnosti sa otvoria o 9.00 h SEČ a zatvoria sa o 20.00 h SEČ.

 

Na čele Katalánska, bohatého regiónu na severovýchode krajiny, s osobitnou kultúrou a jazykom, stál donedávna so svojou vládou premiér Carles Puigdemont, ktorý 1. októbra zorganizoval dané referendum a inicioval proces jeho odtrhnutia sa od Španielska. Tento krok však následne vyvolal ústavnú krízu.

 

Konzervatívnu vládu španielskeho premiéra Mariana Rajoya to viedlo k rozpusteniu regionálneho parlamentu v Barcelone, nastoleniu kontroly zo strany Madridu a vypísaniu nových regionálnych volieb. Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Bruselu, niekoľko ďalších členov jeho kabinetu bolo zatknutých.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona