Katalánci by dnes hlasovali proti nezávislosti ich regiónu

NETKY.SK • 19 December 2014, 15:40 • 2 min
Katalánci by dnes hlasovali proti nezávislosti ich regiónu

MADRID - Väčšina Kataláncov by sa dnes vyslovila za zotrvanie ich regiónu v Španielsku, hoci rozdiel medzi stúpencami a odporcami samostatnosti bol veľmi malý.

slovakia

left justify in out

Z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila miestna vláda, vyplýva, že 45,3 percenta obyvateľov Katalánska by chcelo zostať súčasťou Španielska. Za nezávislé Katalánsko by hlasovalo 44,5 percenta opýtaných. Odporcovia nezávislosti majú prevahu prvýkrát od začiatku kampane katalánskeho lídra Artura Masa za odtrhnutie od Madridu v roku 2012. Katalánska vláda pritom usporiadala v novembri symbolické referendum, v ktorom až 80 percent hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny.


Oficiálne referendum o nezávislosti zakázal španielsky ústavný súd, zatiaľ čo centrálna vláda varovala Barcelonu pred financovaním symbolického ľudového hlasovania z verejných prostriedkov. Španielska prokuratúra následne obvinila Masa zo zneužitia verejných financií, neposlušnosti a porušenia práva. Podľa názoru centrálnej vlády v Madride o osamostatnení Katalánska musia rozhodnúť všetky regióny Španielska, inak je ten krok protiústavný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies