Katainen: EÚ má mechanizmus, ako sa brániť protekcionizmu USA

NETKY.SK • 14 Február 2017, 15:34 • 2 min
Katainen: EÚ má mechanizmus, ako sa brániť protekcionizmu USA

BRUSEL - Európska únia bude v prípade potreby reagovať na protekcionistické opatrenia americkej administratívy. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen v dnes zverejnenom rozhovore pre britský denník Financial Times.

slovakia

left justify in out

"Ak niekto vystupuje proti našim záujmom a proti medzinárodným obchodným pravidlám, tak potom máme po ruke vlastný mechanizmus, ako na to reagovať," upozornil Katainen na stránkach prestížneho denníka.

 

Vysvetlil, že EÚ sa chce vyhnúť obchodnej vojne so Spojenými štátmi, čo by malo "katastrofálne následky" pre svetovú ekonomiku, ale členské krajiny Únie adekvátne zareagujú v prípade, že USA zavedú protekcionistické obchodné bariéry.

 

Britský denník pripomenul, že právnici Európskej komisie sú pripravení podať sťažnosť na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) v prípade, že sa vzťahy s USA v tejto oblasti zhoršia.

 

Americký obchodný deficit dosiahol vlani najvyššiu úroveň od roku 2012, za čo môže najmä obchodná nerovnováha s Čínou a EÚ. To je podľa prezidenta USA Donalda Trumpa dôvod na zavedenie colných bariér so zámerom lepšie chrániť americkú ekonomiku. Nová americká vláda napríklad vyjadrila nespokojnosť aj voči Nemecku, s ktorým majú USA významný obchodný deficit.

 

Washington obviňuje vládu v Berlíne, že využíva podhodnotené euro, čo z hľadiska konkurencieschopnosti exportov uprednostňuje Nemecko pred inými krajinami v EÚ a pred USA.

 

Spojené štáty by uprednostnili separátne obchodné rokovania s európskymi krajinami, v prospech svojich záujmov, čo však naráža na neochotu EÚ, ktorá hovorí o potrebe jednoty a ochrane záujmov jednotného európskeho trhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona