Kaštieľ s parkom v Mojmírovciach otvoril brány pre panstvo z dvora Márie Terézie

NETKY.SK • 19 August 2017, 17:45 • 2 min
Kaštieľ s parkom v Mojmírovciach otvoril brány pre panstvo z dvora Márie Terézie

MOJMÍROVCE – Kaštieľ v Mojmírovciach aj s priľahlým parkom sa dnes vrátili v čase a otvorili svoje brány pre panstvo z dvora Márie Terézie. Historickým sprievodom obcou sa začal Historický barokový deň.

slovakia

left justify in out

Po príchode sprievodu do kaštieľa zaznela salva kráľovskej gardy, ktorá odštartovala program na počesť cisárovnej. „Tohtoročný barokový deň je výnimočnejší ako po iné roky, keďže uplynulo 300 rokov od narodenia panovníčky, ktorá sa výrazne zapísala do našej histórie,“ povedala Marta Hároniková, riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

 

Zloženie historického sprievodu sa každoročne mení, v koči pri cisárovnej sa vystriedali rôzne historické postavy. „Usilujeme sa ľuďom priblížiť nielen obdobie baroka, ale v spolupráci s obcou chceme predovšetkým oživiť turizmus prostredníctvom miestnej histórie. V obci sa narodil napríklad gróf Grasalkovič, ktorý sa dostal až na kráľovský dvor,“ dodala Hároniková.

 

Počas dnešného dňa sa na hlavnom pódiu predstavili historické skupiny Bojník a Banderium, okrem divadelných ukážok a šermiarskych súbojov nechýbala prehliadka dobových kostýmov z obdobia stredoveku a baroka, ulička historických remesiel a ochutnávka tradičnej kuchyne. Atmosféru v parku a priestoroch kaštieľa podčiarkla hudba komorného súboru ZOE a zoskupenia Musicantica Slovaca.

 

Pre návštevníkov bola pripravená ochutnáva tradičných jedál, Ulička historických remesiel a pre deti predstavenia rodinného bábkové divadla Gregorčíkovcov Bum Bác. Návštevníci si počas dňa mohli pozrieť novozrekonštruovaný letohrádok kniežaťa Aldobrandiniho, v ktorom obec v roku 2016 zriadila Regionálne múzeum.

 

Našli v ňom zachránenú vzácnu farskú knižnicu, expozíciu ľudových remesiel, umeleckého rezbárstva, vinársku expozíciu, ale predovšetkým zaujímavosti zo života šľachtického rodu Huňadyovcov a grófa Antona Grasalkoviča. Mojmírovský rodák počas panovania Márie Terézie pôsobil na kráľovskom dvore, kde okrem iného zastával funkciu strážcu uhorskej kráľovskej koruny. Počas dnešného podujatia bol v obci otvorený aj Kostol sv. Ladislava s možnosťou vystúpiť na vežu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies