Kasianov: Voľby neboli slobodné, nová ruská Duma bude nelegitímna

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:08 • 2 min
Kasianov: Voľby neboli slobodné, nová ruská Duma bude nelegitímna

MOSKVA - Ruská opozičná Strana ľudovej slobody (PARNAS) nepovažuje nedeľné voľby do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, za legitímne. Podľa agentúry Interfax to dnes uviedol líder PARNAS-u Michail Kasianov.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že "z konštatovania, že voľby neboli slobodné, neboli čestné, výsledky sú nehodnoverné", možno dospieť "len k jedinému záveru: voľby neboli legitímne a Štátna duma vytvorená na základe ich výsledkov nebude legitímnym orgánom moci". Vysvetlil, že strana PARNAS dostala v deň volieb informáciu a falošnom vhadzovaní hlasovacích lístkov do volebných urien, ako aj o prípadoch, keď na nich bola vyškrtávaná kolónka PARNAS-u.

 

Kasianov sa domnieva, že po voľbách do Štátnej dumy "prudko poklesli šance na ústavnú pokojnú zmenu moci" v Rusku. Zo sčítania viac ako 90 percent hlasov odovzdaných v nedeľných voľbách vyplýva, že strana PARNAS neprekročila päťpercentný prah pre vstup do parlamentu - podporilo ju totiž len 0,7 percenta voličov. Interfax v tejto súvislosti pripomenula, že PARNAS tak stratil aj nárok na štátny príspevok na činnosť, ktorý získajú len parlamentné strany - tie budú štyri: Jednotné Rusko, Komunistická strana Ruskej federácie, Liberálnodemokratická strana Ruska a Spravodlivé Rusko.

 

V súvislosti s neúspechom svojej strany vo voľbách Kasianov oznámil, že sa nemieni vzdať funkcie jej predsedu. Zdôraznil tiež, že PARNAS nemá v úmysle prerušiť alebo ukončiť svoju činnosť. Dodal, že o prípadnej účasti strany PARNAS v prezidentských voľbách v roku 2018 sa rozhodne neskôr.

 

Uviedol tiež, že PARNAS je aj naďalej otvorený pre rokovania a bude pokračovať v dialógu s opozičnou stranou Jabloko i s aktivistom a blogerom Alexejom Navaľným. Spolupredsedom strany PARNAS bol aj Boris Nemcov, ktorý sa vlani v noci na 28. februára stal obeťou vraždy v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies