Kaščák je opäť primár trenčianskej pôrodnice

NETKY.SK • 23 Október 2015, 12:05 • 2 min
Kaščák je opäť primár trenčianskej pôrodnice

TRENČÍN - Fakultná nemocnica v Trenčíne lekára Petra Kaščáka dnes opätovne vymenovala za primára gynekologicko-pôrodníckej kliniky. Kaščáka odvolali pred tromi mesiacmi za to, že dovolil kapele Karpatské chrbáty natočiť v operačnej sále klip s názvom Žlčníkový záchvat.

slovakia

left justify in out

Po celom Slovensku sa následne spustila vlna kritiky, petíciu za návrat primára podpísalo vyše 10-tisíc ľudí. Kaščák pracuje v trenčianskej nemocnici vyše 20 rokov, posledných šesť rokov ako primár. Za jeho éry vyhlásili trenčiansku pôrodnicu dvakrát ako najlepšiu na Slovensku.

 

Celá kauza sa začala v júli. Trenčiansky lekár, bývalý poslanec za Smer-SD v mestskom zastupiteľstve a súčasný riaditeľ nemocnice Stanislav Pastva Kaščáka odvolal za natáčanie videoklipu v operačnej sále nemocnice, v ktorom si Kaščák aj zahral. Primár je zároveň členom skupiny Bez ladu a skladu a so spevákom Branislavom Jobusom z Karpatských chrbátov sa pozná vyše 30 rokov.

 

 

“Iný výsledok ako to, že sa nám vráti späť, sme ani nečakali. Jeho odvolanie bola chyba a nemanažérske rozhodnutie, čoho je znovuvymenovanie jasným dôkazom. Ďakujeme za podporu tisícom ľudí, ktorí sa k nám pridali,” uviedla Monika Faltínková z petičného výboru za podporu Kaščáka.

 

Kaščáka sa po odvolaní zastali lekárski odborári aj zamestnanci nemocnice. “Teší ma podpora kolegov z celého Slovenska. Najviac si vážim podporu mojich zamestnancov. Naďalej som presvedčený, že nakrúcanie videoklipu bolo len účelové rozhodnutie na moje odvolanie. Naším poslaním je vykonávať medicínu a iste pochopíte, že to nie je príjemná situácia,” povedal ešte v lete k situácii Kaščák.

 

Kaščáka sa okamžite zastal trenčiansky primátor Richard Rybníček. Vyhlásil, že išlo o politickú hru a o odvolaní rozhodol priamo minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD). Rozhodnutím podľa jeho slov ohrozil medicínsku kvalitu pôrodnice a ponížil Trenčanov. Ministerstvo vtedy uviedlo, že s odvolaním súhlasí.

 

Nemocnica v dnešnom vyhlásení uviedla, že do výberového konania na post primára sa prihlásil len Kaščák, splnil predpoklady a Pastvom bol opätovne menovaný za primára. V inom prípade hrozilo, že by Kaščák z Trenčína odišiel, pretože mal už konkrétne ponuky z Čiech. Trenčianska nemocnica by tak prišla o ďalšieho odborníka. Pred tromi rokmi pre spory s vedením nemocnice odišiel primár psychiatrickej kliniky Jozef Hašto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona