Kasatkin: Dodávateľské giganty nemajú z čoho zabezpečiť pohľadávky živnostníkov

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 11:09 • 2 min
Kasatkin: Dodávateľské giganty nemajú z čoho zabezpečiť pohľadávky živnostníkov

BRATISLAVA – Živnostníci v reštrukturalizačnom konaní na Slovensku doplácajú na to, že svoje pohľadávky nemajú zabezpečené záložným právom tak ako banky. Šanca živnostníkov, aby si zabezpečili svoje pohľadávky voči veľkým dodávateľom, je síce právne možná, ale prakticky je to vylúčené, povedal TASR advokát Alexander Kasatkin.

slovakia

left justify in out

"Všetko závisí od ekonomickej sily a vyjednávacej pozície daného podnikateľa. Výhodnosť postavenia bánk v reštrukturalizácii je daná ich ekonomickou silou. Veľkí podnikatelia potrebujú kontokorentný úver vo veľkom rozsahu. Potrebujú vystavovať bankové záruky a podobne. Nemajú žiadnu šancu uskutočniť veľké zákazky bez pomoci bánk a banky za tieto služby požadujú garancie, teda zabezpečenia svojich pohľadávok," povedal advokát.

 

Vo väčšine prípadov ide o zabezpečovacie právo na všetky majetkové zložky podnikateľa. Nielen na nehnuteľnosti, ale aj na hnuteľné veci, pohľadávky, zásoby. "Aj kedy teda živnostník požadoval zabezpečenie svojich pohľadávok, hoci aj budúcich, a veľká firma by mala ochotu na to pristúpiť, tak táto nemá už žiadnu majetkovú hodnotu, ktorá by mohla slúžiť ako zabezpečenie," objasnil Kasatkin. Preto sa podľa advokáta v praxi nevyskytujú prípady, aby sa dodávateľské mega firmy svojim subdodávateľom zaväzovali k zabezpečeniu svojich záväzkov voči ním. "Je to skôr neakceptovateľný stav. Na Slovensku platí, ak sa ti nepáči, neber, v rade čakajú ďalší, ktorí na moje podmienky pristúpia aj bez potreby garancie," konštatoval.

 

Nezaplateným faktúram, a tým aj narastaniu dlhov sa živnostníci môžu vyhnúť vystavením tzv. predfaktúr, teda požadovať zaplatenie časti prostriedkov vopred. Avšak, ani tento spôsob nie je na Slovensku zaužívaný.

 

"Veľkí dodávatelia ho neakceptujú. Opäť platí, že na trhu je veľa živnostníkov, ktorí budú pracovať aj bez predfaktúr, lebo prácu potrebujú. Pozícia 'veľkých' je takto značne výhodná, môžu si podmienky diktovať," myslí si advokát. Odporúča však živnostníkom nečakať na platenie.

"Pohľadávku je potrebné riešiť okamžite po splatnosti a neodkladať riešenie, keď je už neskoro. Vyhľadať by mali právnika so skúsenosťami s uplatňovaním pohľadávok voči veľkým dodávateľským firmám, ktorý pozná situáciu na danom trhu, vie odhadnúť, aký vývoj môže nasledovať, vie 'čítať' situáciu u daného dodávateľa. Odporučí tak najúčinnejšie možnosti riešenia," nabáda Kasatkin. Niekedy je totiž podľa neho lepšou voľbou zamedziť ďalšiemu narastaniu dlhov a ďalej už nepracovať pre toho, kto neplatí, ako žiť v nádeji, že raz to bude zaplatené.

 

Veľa budúcich negatívnych situácií sa podľa advokáta dá eliminovať najmä dostatočným poznaním prostredia toho, s kým vstupujeme do zmluvného vzťahu, komu dodávame tovar, komu poskytujeme službu. "Veľa informácií sa dá dnes zistiť z verejne dostupných zdrojov, internetu, ale aj sociálnych sietí. Existujú rôzne vzorce a indície, ktoré nám napovedajú, že tento vzťah nemusí byť úspešný a na jeho konci zostane len vysoké manko," upozornil a dodal, že aj počas riadneho plnenia vzájomných zmluvných povinností je potrebné sledovať správanie sa svojich partnerov, ich osobné a majetkové pomery. "Každé negatívne zistenie v tomto smere musí byť varovným signálom," uzavrel Kasatkin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies