Karpatské bukové pralesy sprístupnia aj v lokalite Rožok

NETKY.SK • 27 Marec 2012, 13:53 • 2 min
Karpatské bukové pralesy sprístupnia aj v lokalite Rožok

Karpatské bukové pralesy sprístupnia aj v lokalite Rožok - Cestovanie Na území Národného parku (NP) Poloniny sprístupnia pre turistov ďalšiu lokalitu s výskytom karpatských bukových pralesov. Ide o Národnú prírodnú rezerváciu Rožok, ktorá sa nachádza pri

slovakia

left justify in out

img

Na území Národného parku (NP) Poloniny sprístupnia pre turistov ďalšiu lokalitu s výskytom karpatských bukových pralesov. Ide o Národnú prírodnú rezerváciu Rožok, ktorá sa nachádza pri obci Uličské Krivé v okrese Snina.
      Ako TASR informoval Miroslav Buraľ zo Správy NP Poloniny so sídlom v Stakčíne, štyri východoslovenské lokality s výskytom karpatských bukových pralesov sú pre svoj význam zapísané od roku 2007 do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jedna z nich sa nachádza vo Vihorlatských vrchoch, ďalšie tri na území NP Poloniny. Súčasťou spomínaného zoznamu sú aj karpatské pralesy z územia Ukrajiny.
      "Les pralesovitého charakteru, ktorý je v súčasnosti prístupný pre turistov na severovýchode Slovenska, sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Stužica nad obcou Nová Sedlica," priblížil Buraľ. Časť pralesov je sprístupnených po turistickom chodníku aj vo Vihorlatských vrchoch, povedala pre TASR krajinárka Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Gabriela Lauková.
      Správa NP Poloniny chce vytvoriť adekvátne podmienky pre sprístupnenie Rožka najneskôr do dvoch rokov. "Čaká nás v tejto súvislosti realizácia nového projektu z fondov Európskej únie. Jeho súčasťou bude napríklad vybudovanie náučného chodníka z obce Uličské Krivé smerom k pralesu," vysvetlil Buraľ.
      Ďalší z pralesov NP Poloniny sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Havešová v katastrálnom území obcí Stakčínska Roztoka a Kalná Roztoka. "Túto lokalitu pre turistické účely zatiaľ sprístupňovať nebudeme. Je určená predovšetkým na výskum a poznávanie štruktúry a dynamiky pralesovitých lesných spoločenstiev," uzavrel Buraľ. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies