Karolyiho prípad ukazuje potrebu reformovať zákony, tvrdí IPI

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:13 • 2 min
Karolyiho prípad ukazuje potrebu reformovať zákony, tvrdí IPI

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Prípad novinára Dušana Karolyiho by mal slúžiť ako "pripomenutie naliehavej potreby zreformovať zákony krajiny o urážke na cti v súlade s medzinárodnými štandardmi slobody prejavu," tvrdí Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

slovakia

left justify in out

IPI vo svojom, vyhlásení zverejnenom v pondelok 6. októbra privítal minulotýždňové rozhodnutie slovenského generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára stiahnuť obvinenie z ohovárania voči novinárovi Dušanovi Karolyimu. Karolyimu hrozil až päťročný pobyt vo väzení za článok v Trende s názvom Prešovská Hlava XXII z augusta 2013, kritizujúci postup súdu v kauze údajného zneužitia právomocí bývalým príslušníkom Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Agentúru SITA o vyhlásení IPI informoval predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry.

 

Slovenský výbor IPI podľa jeho predsedu Pavla Múdreho víta "rýchlu reakciu" generálneho prokurátora Čižnára, ktorý dal začiatkom septembra preskúmať zákonnosť konania proti Karolyimu, a vyjadruje nádej, že by to "mohlo naznačovať nový trend v podobných prípadoch absurdného stíhania novinárov za výkon svojho povolania". 

 

Ako sa uvádza vo vyhlásení IPI, správu o zrušení obvinenia prijal poradca IPI pre oblasť slobody tlače Scott Griffen s "úľavou". Pre slovenských zákonodarcov by však mal prípad slúžiť ako "pripomenutie naliehavej potreby zreformovať zákony krajiny o urážke na cti v súlade s medzinárodnými štandardmi slobody prejavu," uviedla organizácia so sídlom vo Viedni. "Trestné stíhanie novinára za ohováranie je prežitkom, ktorý nepatrí na Slovensko ani kamkoľvek inam v EÚ," cituje Griffena zverejnená správe, podľa ktorej má Slovensko v danej oblasti jeden z najprísnejších zákonov v rámci európskej dvadsaťosmičky. 

 

O tom, že bývalému redaktorovi Trendu Dušanovi Karolyimu hrozí až päť rokov za mrežami informoval 3. septembra web Mediálne.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo TREND Holding. Polícia obvinila novinára Dušana Karolyiho za článok Prešovská Hlava XXII, publikovaný v týždenníku Trend, z ohovárania. Reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka ÚBOK, ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. Trestné oznámenie podal v súvislosti s textom bývalý príslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, mal mu podľa vyšetrovateľa prešovskej polície spôsobiť spoločenskú aj pracovnú ujmu. Karolyi podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť na prokuratúru. Okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj fakt, že bývalý príslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. V rámci trestného konania žiada expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Ak by bol novinár uznaný vinným, súd by rozhodoval aj o tom, či má zaplatiť túto sumu. 

 

Kauzu zastavil 1. októbra generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Čižnár po preskúmaní spisu zrušil obvinenie voči novinárovi Dušanovi Karolyimu, ktorého stíhali za ohováranie. "Vyšetrovateľovi Policajného zboru prikázal, aby vo veci opätovne konal a rozhodol," uviedla 1. októbra pre SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Generálny prokurátor tiež zrušil uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov, ktorý zamietol Karolyiho sťažnosť proti obvineniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona