Karola Čálika mrzí nedostatok filmových príležitostí

NETKY.SK • 23 Február 2016, 09:25 • 2 min
Karola Čálika mrzí nedostatok filmových príležitostí

BRATISLAVA - Slovenský herec Karol Čálik je smutný z klesajúcej tendencie nových filmových príležitostí na domácej pôde.

slovakia

left justify in out

„Odkedy sa zrušilo štúdio Slovenský film Koliba, tak je tých príležitostí mizerne. Sám sa raz za dva roky niekde objavím,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Zatiaľ naposledy si známy rodák z Trnavy zahral v rozprávkach Láska na vlásku (2014) a Johankino tajomstvo (2015). „Je to strašne málo, voľakedy Koliba točila trinásť, štrnásť filmov do roka, Slovenská televízia zas šesť až osem, rozhlas robil hry dennodenne,“ zaspomínal si Čálik.

 

Významnú rolu v poklese filmovej produkcie podľa neho zohral i okresaný rozpočet. Dôvod však herec vidí aj inde. „Myslím, že je to aj tým, že slovenský národ si tak neváži dedičstvo svojich otcov. Nechcem byť patetický, no keby nebol taký Martin Ťapák, ktorý natočil viacero filmov práve o Slovákoch, Slovensku a slovenskej histórii, o minulosti nášho národa, tak neviem, či by tu vôbec niečo bolo. Veľmi sme sa poamerikanizovali a osobne v tom nevidím nejaké plus. Nemyslím si, že by nás to niečím obohatilo, práve naopak,“ poznamenal umelecký riaditeľ Divadla Nová scéna.

 

Čálika tiež mrzí, že ľudia už nechodia do divadla toľko ako kedysi. „Aby sme mohli prežiť, tak to vstupné tým pádom nie je také, že by si ho mohol dovoliť úplne každý. To ma trošku trápi. Kúpyschopnosť nášho obyvateľstva veľmi klesla a niektorí na tú kultúru peniaze, žiaľ, nedostávajú. To ale my nevyriešime, diváka treba naučiť chodiť do divadla od mlada, za bývalého režimu to bolo, teraz to, žiaľ, nie je,“ podotkol.

 

Potenciálni diváci majú dnes okrem toho podľa neho na výber až príliš veľa možností. „Všade je zároveň obrovská ponuka, nielen na televíznej obrazovke, ale aj čo sa týka kultúrnych podujatí, tá paleta je veľmi rôznofarebná, každý deň sa dá niečo vybrať a stále je tu nejaká hviezda, takže ľudia si prirodzene hovoria, 'Toto je doma, to hocikedy uvidím, ale tento príde raz za desať rokov alebo možno už vôbec, tak idem radšej na jeho koncert',“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona