Karol M. má právo v Belize na riadny proces

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 11:05 • 2 min
Karol M. má právo v Belize na riadny proces

Karol M. má právo v Belize na riadny proces - Krimi Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok prerušil vydanie Karola M.

slovakia

left justify in out

img

Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok prerušil vydanie Karola M. na Slovensko, kde je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a ktorý je zároveň spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa sýkorovcov Čongiho. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke.

Karol M. má nárok v Belize na riadny súdny proces a nie na administratívny konanie v rámci, ktorého by ho miestne úrady vyhostili na Slovensko. Domnieva sa jeho právny zástupca Peter Schmidl, s tým že na proces má nárok v prípade, že skutočne, ako to uvádzajú miestne médiá a aj rodina Karola M. vstúpil na územie Belize legálne na doklad so svojim menom. "Tu sa natíska otázka, čo robili naše orgány približne rok, keď médiá a verejnosť informovali o tom, že po mojom klientovi intenzívne pátrajú," zdôraznil ďalej pre TASR advokát. Dodal, že existuje množstvo databánk, kde sa dalo za ten čas jednoducho preveriť, kde Karol M. sa aktuálne nachádza.

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti právneho zástupcu slovenského občana, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Advokát Godfrey Smith uviedol: "Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý". Godfrey Smith, ktorý v Belize zastupuje Karola M. je známy advokát, ktorý sa mimo iného zameriava na dodržiavanie prisťahovaleckých práv a je dokonca činný aj v miestnej politike, dokonca údajne zastával rozličné vysoké ministerské posty a založil politickú stranu.

Karola M. zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Karola M. z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i v Španielsku a pravdepodobne aj v ďalších krajinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies