Karneval v Benátkach už tretí rok zápasí s nízkym stavom vody v kanáloch

NETKY.SK • 4 Február 2018, 06:00 • 2 min
Karneval v Benátkach už tretí rok zápasí s nízkym stavom vody v kanáloch

BENÁTKY - Práve v čase legendárneho karnevalu talianske Benátky zápasia s nedostatkom vody v niektorých zo svojich povestných kanálov.

slovakia

left justify in out

Od 31. januára do 2. februára hladina vody v niektorých z nich v porovnaní s hladinou mora klesla až o 60 centimetrov. Mnohé z gondol uviazli na rozbahnenom dne, informoval v sobotu spravodajský portál Venezia Today. Túto situáciu spôsobil silný odliv spôsobený nedávnym supersplnom Mesiaca, ale aj studená zima, slabé zrážky v posledných týždňoch a silný odliv.

 

Benátky takýto nízky stav vody v sieti vodných kanálov zažívajú tretí rok po sebe. Sprevádza ho aj nepríjemný zápach v meste, kde sa práve koná svetoznámy karneval. Z benátskej baziliky San Pietro di Castello sa v sobotu vydal kostýmový sprievod, ktorý na Námestie sv. Marka na nosidlách doniesol 12 najkrajších Benátčaniek.

 

Tam sa krásky predstavili verejnosti, ktorá spomedzi nich vybrala "Máriu roka", ktorá sa takto o rok v prestrojení za anjela znesie zo Zvonice sv. Marka na námestie. Na minuloročnú Máriu roka to čaká v nedeľu na pravé poludnie. Slovo karneval pochádza z talianskeho "carne levare", čo znamená odoprieť si mäso. Benátsky karneval patrí medzi najstaršie na svete.

 

Je obdobím zábavy pred nadchádzajúcim 40-dňovým pôstom a dôležitú úlohu počas neho zohrávali masky, ktoré boli zárukou anonymity. Tradícia tejto okázalej, bohatej a bezstarostnej slávnosti siaha do roku 1162. Každý rok táto udalosť do Benátok priláka viac ako tri milióny návštevníkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies