Karlove Vary vyhrala maďarská dráma o dvojčatách za vojny

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 09:21 • 2 min
Karlove Vary vyhrala maďarská dráma o dvojčatách za vojny

Karlove Vary: Zvláštne uznanie dostal hraný film Zázrak slovenského režiséra Juraja Lehotského o dospievaní dievčaťa z polepšovne.

slovakia

left justify in out

Snímky dnes ocenené na 48. ročníku filmového festivalu v Karlových Varoch spája téma minulosti, ktorá ovplyvňuje súčasnosť. Hlavnú cenu Krištáľový glóbus si odniesla maďarská dráma Veľký zošit, ktorá opisuje kruté dospievanie 13-ročných bratov - dvojčiat, skrytých za vojny u tyranskej babičky na vidieku.

Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Európski kritici ocenili slovenský dokumentárny film z normalizačného Československa s názvom Zamatoví teroristi, ktorý opisuje troch svojráznych zástupcov odboja. Film má troch režisérov Petra Kerekesa, Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka.

Zvláštne uznanie dostal hraný film Zázrak slovenského režiséra Juraja Lehotského o dospievaní dievčaťa z polepšovne.

Režisér víťazného maďarského filmu János Szász, nositeľ európskeho Oscara za drámu Vojcek, povedal: "Film vznikol podľa románu, ktorý sa vyjadruje krátkymi úsečnými vetami, ale medzi riadkami presakuje niečo ako láska. A tú som zachytil."

Cenu za réžiu príbehu Líbánky, ktorý sa začne v českých kinách premietať v auguste, si odniesol domáci režisér Jan Hřebejk. Vyhlásil, že ho zaujímala otázka svedomia, či sme zodpovední za činy, ktoré sme spáchali ako deti. Jeho dráma zachytáva svadobný deň, keď sa ženíchovi zjaví minulosť, ktorú už vytesnil z pamäti. Hřebejk už v Karlových varoch získal pred rokmi zvláštnu cenu poroty za film Kráska v nesnázích.

Zvláštnu cenu hlavnej poroty získala britská snímka Pole v Anglicku. Jej režisér Ben Wheatley vyhlásil, že pozná festivaly v Cannes, Toronte i americké festivaly, ale nikdy nikde nevidel druhú stránku mince - úžasnú bohatosť a rozmanitosť európskej tvorby. "Karlove Vary mi otvorili obzory," povedal Wheatley.

Zvláštne uznanie poroty získal takisto poľský film Papusza. Ide o príbeh rómskej poetky a tvorcovia v ňom chceli vyvolať živé obrazy zo starých fotografií. Zvolili čiernobiele výtvarné riešenie.

Cenu divákov dostal film Revival, príbeh starnúcich rockerov od režisérky Alice Nellis. K úspechu stačili iba dve projekcie deň pred záverom festivalu a film si vyslúžil vlnu nadšenia.

Cenu za najlepší herecký výkon dostali až štyri herečky a prevzal ju za ne režisér amerického filmu Vtáča Lance Edmans. Porota ocenila snímku ako "najhlbší a najzrelší debut, akí sme kedy videli". Edmans venoval príbeh o vine nevinných kraju, kde vyrastal, teda severu amerického štátu Maine. "Chcel som urobiť film krásny, hrozivý a osamelý," povedal. 

Medzi hercami porotu najviac zaujal Ólafur Darri Ólafsson z filmu XL, ktorý si zahral alkoholika. "Ako väčšina ľudí na Islande som vyrastal medzi alkoholikmi. Našťastie sa mi ten gén vyhýba, ale pri nakrúcaní sexuálnych scén som si musel pohárik dať," uviedol ocenený herec a zároveň producent filmu, ktorého citoval web iDNES.cz.

Cenu sa mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii dostal český výtvarník a tvorca kostýmov Theodor Pištěk, ďalej americký režisér a scenárista Oliver Stone a tiež americký herec John Travolta.

Cena prezidenta MFF Karlove Vary bola udelená česko-americkému filmovému tvorcovi Vojtěchovi Jasnému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies